Helyi közélet

2017.12.01. 17:08

Megkezdődött a Jósa András Múzeum jubileumi éve

Nyíregyháza - Megyénk egyik legrégebbi közgyűjteménye és közművelődési intézménye, a nyíregyházi Jósa András Múzeum jövőre ünnepli megalakításának 150. évfordulóját. A jubileumi évet pénteken nyitotta meg a Jósa András Múzeum Napja keretében dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója.

Nyíregyháza - Megyénk egyik legrégebbi közgyűjteménye és közművelődési intézménye, a nyíregyházi Jósa András Múzeum jövőre ünnepli megalakításának 150. évfordulóját. A jubileumi évet pénteken nyitotta meg a Jósa András Múzeum Napja keretében dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója.

A múzeumi napon több esemény is várta az érdeklődőket. Az Északi temetőben megkoszorúzták a névadó és múzeumalapító Jósa András sírját, ahol dr. Istvánovics Eszter régész-muzeológus mondott emlékbeszédet. Személyes hangvétellel szólt a neves elődhöz és kollégához, hiszen a múzeumban nap mint nap találkozik szobrával és szellemiségével, munkásságának eredményeivel. Felidézte Jósa András szakmai tudását, emberi nagyságát. Bár mehetett volna külföldre is dolgozni, de a könnyű karrier és a pénz helyett Nagykállót majd Nyíregyházát választotta, hogy gyógyíthassa a lakosságot. Amint hallott egy védőoltásról, már azért dolgozott, hogy az oltóanyag eljuthasson Szabolcs vármegyébe is.

– András bátyám! Tudjuk, szenvedélyes polihisztor voltál, nagyon sok ember példaképe lettél. Ezt kivívtad azzal is, hogy igaz ember voltál, s mindig tudtad, kit tisztelj meg barátságoddal. Gondoltad-e valaha, hogy ilyen lesz majd az általad alapított múzeum? Gyakran mondogattad: „Nem lesz mindig éjszaka, majd megvirrad valaha.” Most egy szál virággal köszönöm meg munkádat, s remélem, amikor jövőre is számot adunk munkánkról, elmondhatjuk, hogy „megvirrad valaha” – fogalmazott dr. Istvánovics Eszter a hála és a tisztelet virágainak, koszorúinak elhelyezése előtt.

A múzeum napja programja a városházán folytatódott, ahol az intézmény 2017-es munkájáról hallhattak sokoldalú tájékoztatást az érdeklődők. Házigazdagént dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Szólt arról, hogy a harmadik ipari forradalom és a digitalizáció korában változnak az emberek igényei, s ezeknek kell megfelelniük a múzeumoknak, bár ez cseppet sem könnyű feladat. A város vezetése nevében megígérte, támogatják a 2018-as jubileumi esztendő méltó megünneplését. Elmondta gondolatait dr. Szondi Zita, a Jósa András Oktatókórház főigazgató-helyettese is. Elsősorban a névadó gyógyítás iránti elkötelezettségét emelte ki, de szólt sokoldalúságáról is, hiszen Jósa András polihisztorként kísérletezett, publikált, színészkedett és rendezett, s nem utolsósorban régészkedett. Vezette Szabolcs megye egészségügyi életét is, fontosnak tartotta a lakossági felvilágosítást, a napjainkban is oly sokat emlegetett prevenciót.

– Büszke lehet rá Nyíregyháza és az egész ország – zárta felszólalását dr. Szondi Zita.

A Jósa András Múzeum idei munkásságának bemutatását dr. Rémiás Tibor igazgató kezdte. Felidézte az elmúlt hónapok tevékenységét, és szólt a jövőről is. Mint hangsúlyozta, fontos számára, hogy látogatóbarát legyen a múzeum, s ezt a jövőben is folytatni szeretnék. Az elmúlt hónapokban nőtt a múzeum látogatottsága, s ebben szerepet játszott a Fejedelmeink kincsei című kiállítás is, amit a nagy érdeklődés miatt február végégig meghosszabbítottak. Nagy érdeklődés várja a Seuso kincseket is, amelyeket az országban hatodik városként Nyíregyházán mutathat be a múzeum március 27. és április 15. között.Az intézmény vezetője utalt arra is, hogy jövőre nemcsak a múzeum 150 éves múltja ad alkalmat az ünneplésre, hanem a Kállay Gyűjtemény is, ami jövőre 25 esztendős. Beszéde végén megnyitotta az egy évig tartó jubileumi évet a múzeum vezetője.

Ezt követően az ünnepség résztvevői átfogó képet kaphattak a múzem 2017-es évi ásatásairól, az új szerzeményekről, a néprajzi gyűjtemény gyarapodásáról, a múzeumpedagógiai munkáról.

Átadták az Arany 200: „A nyelv mágusa” pályázat díjait is, majd a Vikár Sándor Zeneiskola műsorával zárul a városházi program.

A programsorozat délutáni állomása már a múzeum volt, ahol megnyitották a Megszületett című kiállítást. Ez a tárlat a lengyelországi Rzeszów múzeumának az adventi időszakot bemutató vándorkiállítása. Mint Bogdan Kaczmar, a Rzeszówi Regionális Múzeum igazgatója elmondta, a betlehemeket bemutató gyűjtemény ízelítőt ad a lengyel hagyományokból. Népművészek alkotásait látjatják az érdeklődők, s némelyik betlehem összekapcsolja a hagyományt a modernnel: az egyik jászol mellett a lengyel származású II. János Pál látható. A kiállítás kurátora, Elzbieta Dudek-Mhynarska etnográfus azt az örömét fejezte ki, hogy a kiállítás segít ráhangolódni az adventi időszakra. KM-MML

A Jósa András Múzeum által meghirdetett Arany 200 – „A nyelv mágusa” irodalmi- és rajzpályázat megyei eredményei:

Irodalmi pályázat:

Különdíj: Patikás Róbert (Nyíregyházi Kölcsei Ferenc Gimnázium)

Rajpályázat:

Felső tagozatosok: I. Makay Rebeka (Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola), II. Forgács Ákos (Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola),

A Jósa András Múzeum különdíja: Perjési Nándor (Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában