Helyi közélet

2017.12.05. 07:29

Mennyibe kerülnek idén a mikulás csomagok, és hány forintért jön házhoz a télapó?

Nyíregyháza - Valószínűleg nincs olyan kisgyermek, aki ne várná a Mikulást, aki a modern magyar néphagyomány szerint december 5-e éjjelén, 6-a hajnalán ellátogat minden családhoz, és édességgel tömi tele az ablakba kitett cipőcskéket, csizmákat. Ha úgy ítéli, virgácsot is hagy az édességek mellett, jelezve: reméli, hogy jövőre jobban viselkedik a gyerkőc.

Nyíregyháza - Valószínűleg nincs olyan kisgyermek, aki ne várná a Mikulást, aki a modern magyar néphagyomány szerint december 5-e éjjelén, 6-a hajnalán ellátogat minden családhoz, és édességgel tömi tele az ablakba kitett cipőcskéket, csizmákat. Ha úgy ítéli, virgácsot is hagy az édességek mellett, jelezve: reméli, hogy jövőre jobban viselkedik a gyerkőc.

A boltok polcain az utolsó pillanatig – sőt, néha még utána is – ott sorakoznak a különböző minőségű, árfekvésű, ízesítésű csokimikulások. Hogy mi kerül a csomagba, már csak a szülők pénztárcájától és tudatosságától függ.

Pálóczi-Sipos Dórával egy nagyáruház édességosztályán találkoztunk. A nyíregyházi édesanya a rokon gyerekeknek keresett csokimikulást. Mint elárulta, a választásban sem az ár, sem az összetétel nem befolyásolja, csakis a kinézet – az ijesztő arcú darabokat semmiképp sem teszi a kosarába.

– A lányunk, Emese biztosan elegendő édességet kap majd a rokonoktól, mi a karácsonyra készülünk, és ilyenkor inkább az élményekre koncentrálunk. A sort hétvégén a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút Mikulás-vonata nyitotta, hétfőn az édesapja munkahelyén találkozott a nagyszakállúval, kedden a LEGO Télapója van soron – itt az arcfestés és a különféle játékok mellett a gyárlátogatás ígérkezik nagy élménynek. A „szezont” az óvodai ünnepség zárja – sorolta a hatéves kislány édesanyja, aki azt is elárulta: gyermekét nem zavarja meg, hogy naponta másik Mikulással találkozik, a tavalyi ünnepségen ugyanis egy elszabadult álszakáll leleplezte a színjátékot.

Túlkínálat van a boltokban

– Lassan indul a szezon, és ezen egyelőre a közelgő Miklós-nap sem segített – ezt már Marosvölgyi Zoltántól tudtuk meg, aki hat éve kínálja portékáit a megyeszékhely karácsonyi forgatagában.

– Egyrészt túlkínálat van a szezonális termékekből – az összes nagyáruház polcai ezektől roskadoznak –, másrészt mintha veszített volna a varázsából a Mikulás – vélekedett a kereskedő, s hozzátette: virgácsot ma már csak elvétve vesznek.

– A mikulásos karkötők, szemüvegek, hógömbök és hűtőmágnesek a legnépszerűbbek, fogynak a tasakok, sapkák és gyertyák is – említett néhányat a legnépszerűbb termékek közül.

Fernando Pastor El Puigból érkezett Nyíregyházára az Európai Önkéntes Szolgálat keretében. Mint mesélte, nemcsak Európán, Spanyolország egyes tartományain belül is eltérően ünneplik a Mikulást és a karácsonyt.

– San Sebastianban például nem a Télapó megy a gyerekekhez, hanem egy jótevő öregember, Olen Tzero, aki a hegyekben él. A Télapóhoz hasonlóan kisebb ajándékokat ad a gyermekeknek, de ő december 24-én éjjel látogatja meg a kicsiket, akik virgácsot is kapnak, ha rosszak voltak. Karácsonykor San Sebastianban a családok összegyűlnek, feldíszítik a házat, a karácsonyfát és alkalomhoz illő zenét hallgatnak. A katolikusok december 24-én elmennek az éjszakai misére, hogy ott üljék meg a szent ünnepet. Az asztalra különleges ételek kerülnek, az ünnepi vacsora főszereplői: halászlé, sült bárány, citromos desszertek, garnélarák és természetesen tészta, tészta és tészta. A család tagjai ajándékot adnak egymásnak december 25-én – sorolta lelkesen Fernando.

– Valenciában máshogyan alakul már: az ott élők szerint a piros ruhás jótevő Lappföldről érkezik december 24-én. A gyerekek levélben megírják neki kívánságaikat, a Mikulás pedig házról házra jár és a kéréseknek eleget téve ajándékot ejt el a karácsonyfa alatt a kicsiknek – hasonlóan az angolszász kultúrához. A családok együtt ünnepelnek, fát díszítenek, tradicionális ételeket esznek és megajándékozzák egymást – árulta el a spanyol fiú.

Néhány kattintás csupán

Ma már nem kell a szülőknek a szomszéd bácsinál kopogtatniuk, ha szeretnék otthonukban üdvözölni a Télapót: elég néhány kattintás, és a gyerekek legnagyobb örömére házhoz megy a Mikulás. Ferenc az év nagy részében egy építőipari cég alkalmazottja, Miklós-nap közeledtével azonban magára ölti a fehér szakállt és a piros jelmezt.

– Vannak az interneten gyűjtőoldalak, ezeken hirdetem a szolgáltatásomat. A szülők felhívnak, megállapodunk az árban és az időpontban, én pedig megyek, énekelek, verselek. Az anyukák, apukák mesélnek a gyermekeikről, így felkészülten érkezhetek. Néha azt kérik, hogy egy kicsit „ijesszek rá” a rakoncátlan csemetékre – mesélte a nyíregyházi férfi, aki maga egy hároméves kisfiú és egy ötéves kislány apukája

– Egyszer próbáltam a gyermekeimnek Télapót játszani, de szinte azonnal lebuktam – árulta el nevetve.

Házhoz jön a Mikulás: nem mindegy, hogy mikor, hová és hány emberhez

Egy egész iparág épült már a karácsonyi ünnepkörre. Telefonon, taxin, interneten rendelhetünk Mikulást akár otthonra, akár céges rendezvényekre, aki megállapodás szerint énekel, versel, jutalmaz és dorgál – szólóban vagy krampuszokkal – gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A tarifa pedig aszerint változik, mikor, kivel és hány emberhez látogat el a Télapó.

A világhálón fellelhető árakat összevetve az alábbiakra számíthatunk, ha nem egy ismerős ölti magára a piros ruhát:

Délelőtti akciós Mikulás: munkanapokon 6 és 12 óra között – 12 500 forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 7500 forint

Családi Mikulás:

Maximum három gyerekig: elmondja az intelmeit, versel, énekel velük, meghallgatja a kívánságaikat, illetve ajándékot és édességet oszt igény szerint – 12 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 7000 forint

Négy–tíz gyermeknek: 17 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 7000 forint

Tizenegy–húsz gyermeknek: 22 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 7000 forint

Intézményi Mikulás: 23 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 9000 forint

Céges Mikulás:

Húsz gyermekig: 30 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 12 ezer forint

Huszonegy gyermek felett: 41 500 forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 12 ezer forint

Felnőtteknek: 38 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 12 ezer forint

Csinos Mikuláslány: 42 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 12 ezer forint

Mikulásfutár szolgálat: 12 ezer forint/30 perc, minden további megkezdett fél óra 7000 forint

KM–CsA, HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában