Helyi közélet

2017.12.08. 09:43

Nem csak nevelők, szülők

Nyíregyháza - Az idén 517 kiskorú került be megyénkben a gyermekvédelmi rendszerbe.

Nyíregyháza - Az idén 517 kiskorú került be megyénkben a gyermekvédelmi rendszerbe.

Félezer nevelőszülő csaknem 1300 gyermekről gondoskodik a megyében. Az ő feladatuk, hogy féltő, óvó, gondoskodó családi hátteret nyújtsanak azoknak a gyermekeknek, akik állami gondoskodásba kerültek.

Szükség van a nevelőszülőkre

– A gyerekek jelentős része halmozottan hátrányos helyzetű, sérült, tanulási vagy magatartási nehézséggel küzd, éppen ezért nagyon fontos az a pályázat, melynek segítségével a fejlesztésüket segíthetjük – mondta a program nyitórendezvényén Bíróné Koncz Anita. A fejlesztőjátékokon, -eszközökön túl a több mint 100 millió forintos pályázat keretében egészségügyi eszközöket (többek között fényterápiás lámpát, légzésfigyelőt, párásító- és légtisztító-berendezéseket) is vásárolnak, s a háztartási gépek korszerűsítésére is lehetőség lesz. Ezek a nevelőszülők mindennapi munkáját fogják könnyíteni, a Vasvári Pál utcai központban pedig oktatási kabinetet, tanácsadószobát, közösségi helyiséget alakíthatunk ki a pályázati támogatással, ahol a szakemberek segítenek a gyerekek fejlesztésében, fejlődésében, a nevelőszülők pedig otthon is alkalmazhatják a technikákat, fejlesztési folyamatokat.

– A projekt keretében elkészül a kapcsolattartó szoba is, ahol a gyermekek a vér szerinti rokonaikkal találkozhatnak, illetve az örökbefogadó szülők fogadása is történik – sorolta a megyei gyermekvédelmi igazgatóság és területi gyermekvédelmi szakszolgálat szakmai vezetője. Hozzátette: nagy szükség lenne még nevelőszülőkre a megyében; nehéz, de gyönyörű munka, feladat az övék.

S ugyanígy fogalmazott Királyné Bogár Julianna, aki 11 éve lett nevelőszülő, jelenleg három nagyobb gyermeket és két csecsemőt nevel.

Figyelem és szeretet

– Van olyan gyermekem, aki izomgyengeséggel született, rengeteg fejlesztést, tornát igényel. Ebben is segíthet ez a pályázat – vélekedett, és megjegyezte: a nagyobbak esetében a tanulásukat segítő eszközökre van a legnagyobb szükség. Amikor a nevelőszülői feladatokról kérdeztük, azt mondta: a legelső a feltétel nélküli elfogadás, ez mindennek az alapja. Ettől nyílnak majd meg, s ezt követően lesz lehetőség a fejlesztésre, a hátrányok csökkentésére, hiszen minden család nélkül élő, családból kikerülő gyermek sérül, és ez független az életkortól. Példaként említette, hogy volt, amikor három, szinte teljesen analfabéta gyermeket nevelt, három és fél év után négyes tanulóként kerültek vissza a családjukhoz. – Ezek a nagy dolgok, de ehhez sok eszköz, türelem, figyelem és főként szeretet kell – fogalmazott Julianna.

A gyerek a legfontosabb

A rendezvényen Németh Péter Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója arról beszélt, nagyon várták már az olyan pályázatokat, amelyek nemcsak infrastrukturális, hanem szakmai fejlesztésre is adnak támogatást. Ezt pedig egy adattal is alátámasztotta Hasulyó Szabolcs intézményvezető, hiszen a szakszolgálatuk csaknem 3000 kiskorú gyermeket lát el, s közülük 900-an különleges szükségűek.

– A legfontosabb feladatunk a gyermek, a nevelőszülői hálózatnak pedig kiemelt szerepe van abban, hogy a családot pótolva a gyermekek sikeres felnőttekké válhassanak. Minden gyermekekre fordított energia tízszeresen, százszorosan fog megtérülni az egyén és a társadalom számára is – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában