Helyi közélet

2017.12.14. 12:31

Nem kígyó, bár hengeres a teste

Nyíregyháza - Az alakja lehetővé teszi, hogy minden akadályt leküzdjön.

Nyíregyháza - Az alakja lehetővé teszi, hogy minden akadályt leküzdjön.

Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Új sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat. A halak bemutatását az angolnával folytatjuk. Az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, telepítés révén azonban már Európa szinte minden országában jelen van. Az angolnát kígyószerű testforma, az egybenőtt hát-, farok- és farok alatti uszony, a hasúszók hiánya és az egészen apró pikkelyek jellemzik.

A hengeres, izmos testforma teszi lehetővé, hogy a folyókon felfelé vándorló angolnák minden akadályt leküzdjenek és megtegyenek kisebb utat akár vizenyős réteken is. Hátszíne általában sötétszürke, hasa sárgás, illetve a tengerbe visszafelé vándorló példányoké fehéres vagy ezüstösen csillogó.

Súlyosan veszélyeztetett, védett állat. Az életmódját tekintve úgynevezett katadrom faj, azaz a tengerben zajlik az ívása, de életének nagy részét édesvízben tölti. Táplálkozását tekintve ragadozó hal, és fenéklakó mivolta miatt a víz mélyén előforduló kisebb állatokkal táplálkozik. Étlapján szerepelnek elsősorban gyűrűsférgek, rovarlárvák, puhatestűek, rákok, apró halak és békák.

KM

Címkék#angolna#Hal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában