Helyi közélet

2017.12.06. 12:08

Rettegő gyerekek, több mint 50 szülői panasz - Súlyos dolgokkal vádolják a nyíregyházi testnevelő tanárt

Nyíregyháza - A pedagógus határozottan tagadta, hogy megalázta, vagy bántotta volna a diákokat.

Nyíregyháza - A pedagógus határozottan tagadta, hogy megalázta, vagy bántotta volna a diákokat.

A vádirat ismertetésével és a vádlott kihallgatásával kedden megkezdődött egy nyíregyházi testnevelő tanár ellen kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indított büntetőeljárás.

A vádirat lényege szerint J. G. D. vádlott a tanóráin nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmazott. Rendszeresen megalázóan, becsületsértő módon beszélt a gyerekekkel, őket „hülyének”, „bénának”, „bambának” nevezte. A tanórákon többször agresszív hangnemben kiabált, s az is előfordult, hogy káromkodott a gyerekek előtt.

Ha a gyerekeknek nem volt megfelelő a technikájuk, a fejükre ütött, vagy az úszószemüveget úgy megrántotta a gyerek fején, hogy az a gyerek arcára visszacsapódott. A nem megfelelő testalkatú gyerekeket az osztály előtt „lekövérezte”. A vádlott manipulálta a gyerekeket. Aki elmondta a szüleinek az iskolában történteket, azt a következő tanórán megszégyenítette.

Módszerei olyan mértékű szorongást, feszültséget okoztak több diákban, hogy a vádlott órái előtt többen fejfájástól és hányingertől szenvedtek, illetve volt, aki már előző éjszaka nem tudtak aludni.

A tárgyalóteremben dr. Szilvásiné dr. Sándor Ágnes bíró olvasta fel a pedagógus vallomását, amelyben kategorikusan visszautasította a vádakat, valamennyi ellene felhozott esetet tagadott. Nem bántotta a diákokat, csak azt ismerte el, hogy amikor szükségét látta, akkor hangosabban szólt rá a fegyelmezetlenül viselkedő gyermekekre. Véleménye szerint hadjárat indult ellene az iskolában.

A bíróság tanúként hallgatta ki az iskola igazgatónőjét, aki arról számolt be, hogy a korábbi években is volt már probléma a vádlott viselkedése, módszerei miatt az iskolában, de a 2015-2016-os tanévben több mint 50 szülő jelezte panaszát a tanárral szemben, s kifogásolták, hogy nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmaz, ezért az igazgatónő megalapozottnak látta a feljelentés megtételét a vádlottal szemben.

– A bíróság további tanúk kihallgatásával január 16-án folytatja az eljárást – tájékoztatott Sterné dr. Deák Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában