Helyi közélet

2017.12.20. 07:43

Segítő Kezekkel szörföző szupernagyik

Tiszalök - Egyre több szülő és nagyszülő mozog otthonosan a internet sokoldalú világában.

Tiszalök - Egyre több szülő és nagyszülő mozog otthonosan a internet sokoldalú világában.

Huszonöt időskorú mondott boldogító igent kedden délután a tiszalöki polgármesteri hivatal házasságkötő termében. S hogy mire? Egy tálcán kínált, ingyenes képzésre és egy-egy ajándék laptopra, amit a Segítő Kezek Idősügyi Infokommunikációs Program keretében nyújtottak át nekik.

Mint ismeretes, két év kísérleti időszak után, az idén ősszel indul el a Segítő Kezek Infokommunikációs Program, amely egyszerre szolgálja az idős emberek egészségmegőrzését és biztonságérzetének erősítését szerte az országban. Képzett közmunkások segítik a számítógép és az internet világával ismerkedő nyugdíjasokat a programba bekapcsolódott településeken – így például Tiszalökön is, ahol kedden este dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, az NFM miniszteri biztosa adott át informatikai eszközöket a Segítő Kezek program keretében.

A miniszteri biztos elmondta: a felmérések rávilágítottak arra, hogy a magyar nyugdíjasok három legfőbb problémája az egészségromlás, a magányosság és a bűncselekményektől való félelem.

– A kormány infokommunikációs szolgáltatása ezeket a gondokat hivatott orvosolni azáltal, hogy a nyugdíjas korosztály előtt is kitárja a világháló ajtaját, megismerteti őket az abban rejlő lehetőségekkel, a különféle kommunikációs és ismeretszerzési formákkal, szem előtt tartva a bűnprevenciót és a szellemi frissesség megőrzését is – tette hozzá Jeneiné dr. Rubovszky Csilla.

Alapszintű digitális írástudás

– Fontos, hogy minden magyar ember nyertese lehessen a digitalizációnak, ezért a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkire gondolnunk kell – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző. A digitalizáció az aktív idősekért programban részt vevők számára országszerte térítésmentes felkészítést, mentori programot indítottunk az alapszintű digitális írástudás elsajátítására, ami a biztonságérzet növelése és a magány enyhítése mellett hozzájárul a családon belüli kommunikáció erősítéséhez is, hiszen nem kevesen így tartják a kapcsolatot az ország távoli pontjain élő, esetleg külföldön dolgozó szeretteikkel, valamint a munka világában a boldogulást is segíti, gondoljunk csak a szövetkezeti foglalkoztatásra.

Az eddigi tapasztalatok sokatmondóak: egyes „szupernagyik” már olyan ügyesen kezelik a számítógépet és olyannyira jártasak lettek az internet világában, hogy a világhálón rendelnek karácsonyi ajándékot a családtagjaiknak, virtuális képeslapon küldik el jókívánságaikat, és netes díjfizetéssel rendezik a közüzemi számláikat.


Életminőség-javítás digitális eszközökkel

Az NFM az év első felében jelentette be, hogy kiterjeszti az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogramot: 480 hátrányos helyzetű település bevonásával novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát. A program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg. A kormány ősszel elfogadta a Digitalizáció az Aktív Idősekért Programot, amely 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatára.

Oly távol, és mégis közel

– Nekem ismeretlen az internet világa, de nem félek tőle, meg akarom ismerni – ahogy a szomszédasszonyaim is. A fiaim biztosan segítenek majd, ha valahol elakadok. Nagyot néznek majd az unokáim, ha egy nap felbukkanok a Facebookon! – mesélte vidáman a Tiszalökön élő, 72 éves Marozs Lászlóné Margó.

A nyíregyházi Leitner Viola 7 éve önmagától sajátította el a szükséges alapismereteket. – A lányom Balatonlellén lakik, az unokám Győrben kézilabdázik, többnyire a közösségi oldalon beszélgetünk. Nemrégiben az FB-nek köszönhetően sikerült megszerveznem a 45 éves „Besis” érettségi találkozónkat Kisvárdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában