Helyi közélet

2018.01.04. 09:00

A hat pont csodája esély egy tartalmasabb életre

Nyíregyháza - Louis Braille, a látássérült emberek tapintó írás- és olvasásrendszerének megalkotója 1809. január 4-én született.

Nyíregyháza - Louis Braille, a látássérült emberek tapintó írás- és olvasásrendszerének megalkotója 1809. január 4-én született. A francia tanár hároméves korától maga is vak volt, sokat dolgozott azon, hogy kialakítson egy olyan technikát, melynek segítségével a hozzá hasonló látássérültek is képesek lehetnek az írás és az olvasás elsajátítására. Speciális ábécéjét 1821-ben alkotta meg; hatpontos rendszer kombinációi magukban rejtik a tanulás, a művelődés, valamint a hétköznapok csodáinak lehetőségeit.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vakok és gyengén látók egyesülete lehetőséget biztosít nemcsak a látássérült embereknek, hanem minden érdeklődőnek arra, hogy ezt az alternatív kommunikációs jelrendszert elsajátítsa. A szervezet Braille emlékét megőrizve, minden tavasszal megrendezi az Országos Braille Olvasásversenyt, ahol a megye még élő és alkotó, vagy már elhunyt, de irodalmi értékeit ránk hagyó irodalmárainak írásait mutatjuk meg a Nyíregyházára érkező kézzel olvasóknak – 2018-ban immár tizenkilencedik éve – mondta el lapunknak az évforduló kapcsán Nemes-Nagy Tünde.

A egyesület elnöke hozzátette: munkatársai az iskolai érzékenyítő foglalkozásokon játékos formában mutatják meg a diákoknak a látássérültek pontírását. Emellett – alkalmazkodva a Braille-írás szerelmeseinek igényeihez – több kiadványt is előállítanak pontírásban.

– Braille rövid élete során (hiszen 1852-ben elhunyt) világrengető találmányával megteremtette az esélyt arra, hogy egy vak ember is hozzáférhessen könyvekhez, kiadványokhoz, esélyt kapva ezzel a tanulásra, a munkavállalásra, valamint az önálló és tartalmas életre – jegyezte meg Nemes-Nagy Tünde.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában