Helyi közélet

2018.01.31. 10:46

A legjobbak mérhették össze tudásukat a nyíregyházi hangversenyen

Nyíregyháza - Nem volt könnyű dolguk sem a zsűri tagjainak, sem a közönség soraiban ülőknek azon a hangversenyen, amelyet a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban rendeztek meg hétfő este: a dilemmát az jelentette a számukra, a sok jó előadás közül vajon melyik volt a legjobb.

Nyíregyháza - Nem volt könnyű dolguk sem a zsűri tagjainak, sem a közönség soraiban ülőknek azon a hangversenyen, amelyet a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban rendeztek meg hétfő este: a dilemmát az jelentette a számukra, a sok jó előadás közül vajon melyik volt a legjobb.

A félévi meghallgatáson

Több évtizedes hagyomány ugyanis az oktatási intézmény zeneművészeti tagozatán, hogy a félévi meghallgatáson legjobban szereplő növendékek az úgynevezett pályázati hangversenyen is bemutathatják tudásukat az érdeklődőknek és a neves szakemberekből álló zsűrinek. Ugyanakkor a tagozat vezetőségének az is célja ezzel a már hagyománynak számító koncerttel, hogy minél több fellépési lehetőséget kapjanak a művészpályával kacérkodó fiatalok, hiszen a sok-sok szereplésnek köszönhetően szereznek rutint és tapasztalatot a magabiztos kiállás érdekében.

Több éves együttműködés

A tizenegy növendék bemutatkozása előtt köszöntőt mondott dr. habil. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi tanára, tanszékvezető zongoraművész. Kiemelte a zeneművészeti tagozat értékes és eredményes munkáját, valamint szólt a Debreceni Egyetem és a nyíregyházi középiskola több éves együttműködéséről, amit a jövőben is folytatni szeretnének.

Megható pillanata volt a koncertnek, amikor volt növendékei köszöntötték az ősszel nyugdíjba vonuló Joó Csabát, aki az elmúlt harminc év alatt sok kiváló ütőhangszeres fiatalt nevelt a magyar zenei élet számára.

Az eredményhirdetésen először az Universitas-gyűrű talált gazdára. Ezt mindig valamelyik felsőfokú oktatási intézmény dékánja ítéli oda a neki legjobban tetsző produkciónak. Az idén dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, zongoraművész dönthetett a gyűrű sorsáról.

Az ékszer átadása előtt elmondta, hogy mindegyik produkcióban talált olyan értékeket, amelyek alapján mindenkié lehetne a gyűrű, végül az alapján döntött, hogy az előadás nemcsak lenyűgözte, de meg is hatotta. Ez a produkció pedig Béres Enikő gitárjátéka volt.

A zsűri (Molnár Zsolt gordonkaművész, Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész, ifj. dr. Duffek Mihály fagottművész) döntése alapján első lett Miló Martin (tuba), a második Béres Enikő (gitár), a harmadik Balogh Zsolt (gordonka). A megyei önkormányzat különdíját Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke adta át Miló Martinnak. Utoljára maradt a közönségdíj,amit Balogh Zsolt vehetett át.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában