Helyi közélet

2018.01.06. 09:48

Ami miatt jön, s marad a dolgozó

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A jól képzett szakemberek megtartása és itthon tartása fontos feladat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A jól képzett szakemberek megtartása és itthon tartása fontos feladat.

Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki elmondta, az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok vagy önkormányzati társulások részére nyújtanak támogatást minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására.

A távolabbról bejáró dolgozóiknak fizetjük a bérletet." Hegyi Henrik

Körképünkben település-, intézmény- és cégvezetőt kérdeztünk, hogy tudják megtartani a munkaerőt.

Itt telepedjenek le

Nyírbátor polgármestere két csoportra osztja a helyi munkavállalókat. Az egyikbe azok tartoznak, akik ingáznak, őket szervezetten, buszokkal szállítják az ipari parkba. A másikba azok, akik már a településen élnek. A városvezetés azt szeretné, hogy az utóbbiak száma nőjön.

– Ehhez az kell, hogy a helyi szolgáltatások minősége emelkedjen és a kínálat bővüljön. Úgy vélem, a lakhatás kérdése rendben van. Például nemrég fejeződött be egy belvárosi társasházépítés, ami hatalmas előrelépés, mert azt jelenti, a befektetők látnak potenciált Nyírbátorban. Szeretnénk az önkormányzati bérlakásállományt is bővíteni – fogalmazott Máté Antal polgármester, majd hozzátette: fürdőfejlesztésben is gondolkodnak, egy gyerekmedence kialakításában, ezzel kedvezve a családosoknak. Áprilistól működik a városban az ifjúsági kuckó, hamarosan (a tao-s pénzeknek köszönhetően) a régi cipőgyár helyén egy fedett, két kézilabdapálya méretű, edző- és konferenciateremmel is rendelkező sportcentrum épülhet.

– Ezek azok a jövőbeni fejlesztések, melyekkel igyekszünk idecsábítani a munkavállalókat. A fő cél persze az, hogy hosszú távon nálunk telepedjenek le – zárta a polgármester.

Lakhatás és utazás

A Felső-Szabolcsi Kórház a 860 munkavállalójával a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. Van lehetősége a kórházvezetésnek a szakemberek ide „csábítására”, illetve megtartására.

– Nagyon fontos számunkra, hogy Kisvárdán jó kórházban, magasan képzett szakembergárda gyógyítsa a betegeinket – mondta el lapunknak Hegyi Henrik főigazgató. Az intézménynek van egy 12 lakásos orvosszállója, fiatal rezidenseket azzal tudtak Felső-Szabolcs fővárosába vonzani, hogy lakást kaptak.

– Mindig tartunk fenn egy-két lakást, hogy az új rezidenseknek, fiatal szakorvosoknak fel tudjuk ajánlani. A nővérszállón pedig úgy alakítottunk ki komfortos szobákat, hogy abban egy ember kényelmesen tudjon lakni. Ennek köszönhetően sikerült például a gyógyszerészi létszámot növelni – említette a pozitívumokat Hegyi Henrik. Természetesen a távolabbról bejáró dolgozóiknak fizetik a bérletet, aki pedig csak autóval tud munkába járni, annak az adható legmagasabb, kilométerenként 15 forintos díjat fizetik ki.

A legnagyobb motiváló erő

– Utazási támogatást adunk a vidékről bejáró dolgozóinknak, akiket a busz- vagy vasút­állomásról már saját buszokkal hozunk s viszünk – enged bepillantást Lénárt Krisztián, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. gazdasági vezetője abba, hogyan segítik a munkatársak eljutását a nyíregyházi gyárba. Ugyanakkor hozzáteszi: a munkaerő csábításának és megtartásának többféle módja létezik, amelyekre kiemelten figyelnek a cégnél.

Nagyon fontosak a munkakörülmények, a rendezett, tiszta, modern környezet, amelyben teljesíteni kell. Törekednek arra is, hogy a munkát zömében kétműszakos rendszerben szervezzék és végezzék. Nagy (talán a legnagyobb) csáberő a versenyképes jövedelem és a világos premizálási rendszer, amelyben a közösségi célok elérése egyéni elismeréssel párosul. A szabadidős tevékenységek támogatása is hozzájárul a jó közérzethez és lojalitáshoz.

– Meghatározó lehet, miként integráljuk a szervezeti rendszerbe, a termelésbe a munkatársakat, például az ötleteiket hogyan gyűjtjük és ismerjük el. Komoly motiváló erő, ha fontosnak érezheti magát egy dolgozó – hívja fel a figyelmet Lénárt Krisztián szemléleti kérdésekre. A munkaerő megnyerésének és megtartásának hatékony terepe a közösségi portál, ahol felkelthető az érdeklődés a céges eseményekről, rendezvényekről szóló hírekkel, képes beszámolókkal.

Stabil, kiszámítható jövőképpel is megmozdíthatja a munkaerő-piaci szereplőket egy munkaadó. Az Eissmann szívesen fogadja, ha egy ismerős ajánlja egy munkavállalónak a céget, vagy megbízható forrás javasol valakit egy adott posztra. Ez egy megelőlegezett bizalmi tőke, egy új kapcsolat jó kiindulási alapja.

KM


A pályázat részletei

A kormányzati támogatás keretében a munkásszállás építési és felújítási költségeit, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségeit lehet elszámolni. A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő és vissza nem térítendő formában nyújtható, a beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania. A támogatás keretében 100 százalék előleg adható.

Az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést köt a munkaadókkal, így a bérbeadásból származó bevételből biztosítani lehet a munkásszállás működtetését. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania - ismertette a miniszter. A most kiírt pályázat keretében január 5-étől március 31-éig lehet benyújtani a kérelmeket a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz.

A támogatás részletes feltételeiről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu és a www.munka.hu honlapokon közzétett programútmutató nyújt tájékoztatást.


Itt sok diplomás nem keres ilyen jól...

„Keveset keres?… Ne dolgozzon éhbérért, jöjjön hozzánk dolgozni!” Ezzel a felütéssel toboroz dolgozókat megyénkben egy gödöllői cég. A felhívásra – amelyben az is szerepel, hogy nem számít, ha a jelentkezőknek nincs végzettsége, a havi átlagkeresetek bruttó 260-320 ezer forint között mozognak, ingyenes szállást, sőt belépési bónuszt is adnak – pár hete a tiszalöki polgármesteri hivatal folyosóján bukkantam rá – mesélte a városhoz közeli kistelepülésen élő Orsolya.

– Nem tagadom, elgondolkodtam rajta, hogy jelentkezzek, hiszen ennek a töredékét keresem. A férjem lebeszélt róla, hiszen három gyermeket nevelünk, ő viszont úgy döntött, megpróbálja. Kicsit furcsának tartom, hogy egy betanított munkásnak ennyi bér ütheti a markát ott, nálunk pedig sok diplomás sem keres ilyen jól… – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában