Helyi közélet

2018.01.26. 17:34

Arany-est a Kaláka együttestől

Mátészalka - Arany János áll majd a Kaláka-est középpontjában.

Mátészalka - Arany János áll majd a Kaláka-est középpontjában.

A mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ Szalkai László termében január 31-én, szerdán 18 órától Arany János emléke előtt tiszteleg a népszerű Kaláka együttes.

A Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs alkotta együttes az 1969-es indulása óta számos Arany-költeményt zenésített meg. Tizenegy esztendővel ezelőtt, 2007-ben, a Hangzó Helikon című sorozat részeként jelent meg az együttes Arany János megzenésítéseit összegyűjtő lemeze. A gyűjteményben számos régi siker mellett tizenegy új dal szerepelt – ezek a szerzemények mára az együttes széles repertoárjának ismert darabjai lettek. A Kaláka az 1970-es évek közepén kezdett el hosszabb Arany-verseket énekelni: A bajusz, A walesi bárdok, a Zách Klára, a Tetemrehívás zenéje is akkor született. „Máig felejthetetlen, hogyan szólt az 1981-es első erdélyi Kaláka-turnén A walesi bárdok” – írják a honlapjukon. A Népdal című nagy sikerű daluk a Kaláka 25 című jubileumi lemezükön jelent meg, s a Családi kör volt a címadó dala a 2001-ben megjelent családi lemezüknek.

Ezer dal, harminc lemez

A Kaláka együttes 1969-ben alakult, verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Kányádi Sándor ezt írta az együttes 25 éves jubileumára: A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”. A Kaláka 30 lemezt jelentetett meg, dalaik száma ezer körül van. 2000-ben Kossuth-díjat kaptak, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat vehettek át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában