Helyi közélet

2018.01.30. 15:04

Biztonságosabb és kékebb, mint valaha

Nyíregyháza - A 2014 óta tartó bankjegycsere program részeként hatból négy címlet már megújult.

Nyíregyháza - A 2014 óta tartó bankjegycsere program részeként hatból négy címlet már megújult.

Az új 1000 forintos bankjegyek március 1-jétől kerülnek forgalomba, míg a régiekkel október 31-éig fizethetünk – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az átállást megkönnyítendő, már az elmúlt év szeptemberében megkezdődött az automaták felkészítése az új bankjegy kezelésére. Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy – amennyiben még nem tették meg – a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták használata.

Fontos információ, hogy a bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, hiszen az október 31-ei határidőt követően még három évig minden bank- és postafiókban, két évtizedig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű, új fizetőeszközre.

Tízezres: a régi és az új is jó

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető fizetőeszközökre cserélje. A program keretében az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult, és sor került a régi húsz-, öt- és kétezresek bevonására is, így ezekből a címletekből már csak az új változatokkal fizethetünk. Fontos tudni, hogy a régi tízezer forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést az MNB, ezért e címletnek mind a régi, mind az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható.

További naprakész, részletes információk a www.mnb.hu/bankjegy-es-erme oldalon érhetők el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában