Helyi közélet

2018.01.27. 13:31

Fametszetek és portréfotók Nyíregyházán

Nyíregyháza - Fotópapír, tálka, metszőkés is látható a kiállításokon.

Nyíregyháza - Fotópapír, tálka, metszőkés is látható a kiállításokon.

A fametszetek és a portréfotók együttes megjelenése jellegében „papíralapú” művészetnek is nevezhető. A Nyíregyházi Városi Galériában a grafikák a földszinten, a fotók pedig az emeleten vannak. Ez utóbbiak – összesen hatvanöt fotó – Csutkai Csaba fotóművész több évtizedes munkáiból valók. Címet is adott a portrésorozatnak: „Elszármazottak, ki innen, ki ide…”

Mindkét műfaj a mai dologi-anyagi változások ellenére és mellett megmutatja a hagyományos eljárások értékeit. Így Csutkai Csaba a műtermi celluloidtekercsek és fotópapírok mellé odateszi a régi műanyagtálkákat, előhívó-folyadékos üvegeket és csipeszt, míg a grafikai teremben egy tárlóban metszőkéseket láthatnak az érdeklődők.

Írók, költők, zenészek

A nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepet Szepessy Béla grafikusművész hívta életre majd tíz éve azzal a céllal, hogy hazai és erdélyi résztvevők bemutassák a fametszés művészetét. A telep művészei az idén nyolcan voltak. Szepessy Béla fiatal és idősebb alkotókat egyaránt meghív, figyelve a hagyományok és a szakmai ismeretek továbbadására.

Csutkai Csaba fekete-fehér fotóin képzőművészek, színészek, írók, költők, építészek, zenészek jelennek meg. A fotó a pillanat művészete, a fotóművész pedig ezen túl is jellemez, ha kell, felhasználja a festőműterem részletét vagy a tájat.

- H. Németh Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában