Helyi közélet

2018.01.22. 16:04

Hatszázezres Lions-adomány a kórháznak

Nyíregyháza - A Jósa András Oktatókórház gyógyító munkáját segíti a felajánlás.

Nyíregyháza - A Jósa András Oktatókórház gyógyító munkáját segíti a felajánlás.

Dr. Adorján Gusztáv új éve a régen bevált ceremóniával kezdődött: a kórházi főigazgató hétfő délután ismét adományátadáson fogadta az Első Nyíregyházi Lions Club küldöttségét, ami immár tizennyolc esztendőre visszanyúló hagyomány.

– A nagykorúvá vált nyíregyházi klub példamutatásból is jelesre vizsgázott. Minden évben olyan praktikus ajándékokkal lepnek meg bennünket, ami a gyógyítás hatékonyságát szolgálják – fogalmazott dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója. Elmondta, hogy 980 kórteremben közel 5 ezer dolgozó végez olyan aprólékos munkát, amellyel a betegek elégedetten térhetnek haza. Évente 3,2 millió járóbeteg és több mint 140 ezer fekvőbeteg fordul meg a kórházban. Ez is érzékelteti, hogy milyen fontos minden adomány: az Első Nyíregyházi Lions Club több millió forinttal támogatta eddig az egészségügyet.

– A szemészeti osztály légkondicionáló berendezéssel, az ortopédiai osztály a csontbankból érkező combfejek szállításához szükséges fagyasztóládával, a IV. belgyógyászati osztály diabéteszes lábambulancia berendezéssel gyarapodik, amellett a fül-orr-gégészeti osztály is részesül az adományból – sorolt fel néhány példát dr. Szabó Éva ortopéd főorvos, aki alapításától stabil hidat képez a klub és a kórház között.

Demarcsek György, az Első Nyíregyházi Lions Club elnöke nyújtotta át a báli bevételükből befolyt 600 ezer forintos adományt dr. Adorján Gusztávnak. Dr. Chrabák László, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének nyíregyházi alkormányzója közölte, hogy márciusban Beregsurányban tartanak egészségügyi szűrést, jövő tavasszal pedig országos szűrőnap szerepel a terveikben.

A Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 ezer klubban közel 1,35 millió tagja van, és a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete. Bővebb információ a www.lions.hu oldalon található a honi szervezetről.


Mit érdemes tudni a Lions-ról?

– A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben az Egyesült Államokban.

– A Lionok jelszava: We Serve. Azaz: Szolgálunk.

– A nemzetközi Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok és gyengénlátók segítése jelenti.

– A Lions klubok elsősorban saját környezetükben cselekednek, elvégre ott ismerik a legpontosabban kinek és milyen módon lehet a leghatékonyabban segíteni. Programjaik között szerepel a hátrányos helyzetűek, a betegek, a gyerekek és idősek támogatása is, élelmiszergyűjtést vagy kulturális programok szervezését.

– A lionok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalokat is bevonják jószolgálati munkájukba. A világon ma már 140 országban mintegy 4700 LEO klub működik, 144 000 aktív fiatallal. Magyarországon több LEO klubban fiatalok ismerkednek a jószolgálattal, szervezik saját programjaikat és segítik a lionok akcióit.

– A nagy tekintélyű Financial Times amerikai napilap 2007-ben 445 cégóriás szakembereinek szavazat alapján 34 nemzetközi jószolgálati szervezetet állított rangsorba. A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation ekkor nyerte el a világ legjobb nem állami (civil) szervezetének megtisztelő címét. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok száz százalékát eljuttatja a rászorulókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában