Helyi közélet

2018.01.19. 09:48

Hét nyíregyházi pályázó is nyert

Nyíregyháza - Megközelítőleg hetven százalékkal nőnek az idén a nemzetiségi támogatások Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Megközelítőleg hetven százalékkal nőnek az idén a nemzetiségi támogatások Nyíregyházán.

A nemzetiségi támogatások célja, hogy segítse a magyarországi nemzetiségeket nyelvük, kulturális hagyományaik, szellemi és tárgyi örökségük méltó ápolásában, hozzájárulva ezzel Magyarország kulturális sokszínűségének megőrzéséhez.

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő jelölt, az EMMI államtitkára hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek nagyon fontosak Magyarország számára, hiszen, ahogyan az Alaptörvényben is szerepel, a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.

A nemzetiségi civil szervezetek és a nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2018. évi költségvetési támogatására kiírt pályázatokon nőtt a nyertes nyíregyházi szervezetek száma és közel 70%-kal emelkedett a megnyert összeg is. 2018-ban a két említett pályázaton 7 nyíregyházi pályázó összesen 6. 356.000 forint értékű támogatást nyert.

A győztesek között van Nyíregyháza MJV Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete, valamint a Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete is.

Soha nem látott mérték

Szabó Tünde emlékeztetett, hogy a sikeres pályázók olyan társadalmilag és kulturálisan is fontos célok megvalósítására nyernek állami forrásokat, mint például a nemzetiségi civil szervezetek működésének, értékhordozó tevékenységének támogatása, a nemzetiségek hagyományainak ápolása, méltó folytatása, érdekeik hatékony képviselete illetve a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó kezdeményezések elősegítése.

Országos szinten 2010-2017 között soha nem látott mértékben nőtt a magyarországi nemzetiségek támogatása.

A 2010-es évi 3,58 milliárd forintról 2018-ra közel háromszorosára, 10,4 milliárdra nőtt a költségvetésben a nemzetiségi támogatásokra szánt összeg.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában