Helyi közélet

2018.01.18. 14:14

Hét nyíregyházó pályázó nyert

Nyíregyháza - Közel hetven százalékkal nőnek az idén a nemzetiségi támogatások Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Közel hetven százalékkal nőnek az idén a nemzetiségi támogatások Nyíregyházán.

A nemzetiségi támogatások célja az, hogy segítse a magyarországi nemzetiségeket nyelvük, kulturális hagyományaik, szellemi és tárgyi örökségük méltó ápolásában – hozzájárulva ezzel Magyarország kulturális sokszínűségének megőrzéséhez.

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselőjelölt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek nagyon fontosak Magyarország számára, hiszen – ahogyan az alaptörvényben is szerepel – a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.

A nemzetiségi civil szervezetek és a nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2018. évi költségvetési támogatására kiírt pályázatokon nőtt a nyertes nyíregyházi szervezetek száma, és közel hetven százalékkal emelkedett a megnyert összeg is. Az idén a két említett pályázaton hét nyíregyházi pályázó összesen 6 356 000 forint értékű támogatást nyert. A győztesek között van Nyíregyháza ukrán nemzetiségi önkormányzata, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete, valamint a Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete is.

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy a sikeres pályázók olyan társadalmilag és kulturálisan is fontos célok megvalósítására nyernek állami forrásokat, mint például a nemzetiségi civil szervezetek működésének, értékhordozó tevékenységének támogatása, a nemzetiségek hagyományainak ápolása, méltó folytatása, érdekeik hatékony képviselete, illetve a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó kezdeményezések elősegítése.

Jelentős növekedés

Országos szinten 2010-2017 között soha nem látott mértékben nőtt a magyarországi nemzetiségek támogatása. A 2010-es évi 3,58 milliárd forintról 2018-ra közel háromszorosára, 10,4 milliárdra nőtt a költségvetésben a nemzetiségi támogatásokra szánt összeg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában