Helyi közélet

2018.01.23. 16:48

Irányítottan is csörgedezhet a vérpatak

Nyíregyháza - Sokan csak a hozzátartozójuk betegágyánál döbbennek rá a véradás jelentőségére.

Nyíregyháza - Sokan csak a hozzátartozójuk betegágyánál döbbennek rá a véradás jelentőségére.

Amióta a világháló ráborult az életünkre, a közösségi oldalakon sokan kérik meg az ismerőseiket, hogy mihamarabb adjanak vért, mert a közeli hozzátartozója beteg, és sürgős ellátásra szorul. Az irányított véradásnál a donor konkrétan „megcímkézi”, hogy kinek az épülésére, ápolására ajánlja fel testnedvét, folyékony szövetét. Az Országos Vérellátó Szolgálat gondoskodik arról, hogy az irányított készítmény a megjelölt beteghez kerüljön. Amennyiben a beteg más vércsoportú, vagy a vér valamilyen egyéb okból nem megfelelő a számára, természetesen abban az esetben is ellátják a beteget - átcsoportosítással, a neki megfelelő készítménnyel.

– A Facebookon olvastam a barátom posztját, amiben arra kérte az ismerőseit, hogy aki csak tud, segítsen a lányán – idézte fel irányított véradásos emlékét Péter Lajos. – Kutyakötelességemnek éreztem, hogy elmenjek vért adni. Szerencsére több mint 56 nappal voltam korábban donor, úgyhogy semmi akadálya nem volt annak, hogy felkeressem a véradó állomást. Nekem A+ a vércsoportom, és neki is pont olyan kellett. Nem életmentő operációról volt szó, de akkor sem volt kérdés, hogy a magam módján próbáljak segíteni az állapotán.

„Tegnap együtt nevettek, ma meg vérre van szüksége?!” – ekképpen hangzik az Országos Vérellátó Szolgálat hangzatos felütése. Majd tételesen felsorolják, hogy miért is jó az irányított véradás?

– ritka vércsoportú beteg esetén nagyobb a valószínűsége, hogy családon belül van megfelelő vércsoportú rokon

– akár életmentő segítséget is jelenthet a hozzátartozónak

– a betegnek megnyugtató a tudat, hogy a rokonától vagy az ismerősétől kapott vért

Magyarországon sokszor van vérhiány, ha pedig a vérkészletek elapadnak, a tartalékot az esetleges életmentő beavatkozásokra tartják vissza.

– A véradás akkor válik igazán fontossá, ha valakinek a hozzátartozója, a közeli ismerőse kerül olyan helyzetbe, hogy vérre van szüksége. A betegágynál döbben rá a véradás jelentőségére. Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy véradó donor legyen, viszont aki tud segíteni az embertársain, annak élnie kellene a lehetőséggel. Neki egy tűszúrás csupán, amivel akár életet is menthet – fejtegette Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója.

– A donorokat minden évben egy előre elkészített terv alapján toborozzuk, és figyelembe vesszük, hogy egy-egy véradási helyszínre mennyi idő elteltével tudunk visszamenni. A terv összeállítása során a tervezett időpontokról egyeztetünk a cégekkel, a vállalatokkal, az iskolákkal, a fesztiválszervezőkkel. Munkánkat összehangoljuk az Országos Vérellátó Szolgálattal, de a véradások legfontosabb szereplője maga a véradó. Ahhoz, hogy a vérellátás megfelelő legyen, hetente 500 véradót várunk a véradásokra. Nehezíti a jelenlegi helyzetet, hogy rengeteg a krónikus beteg, sokan dolgoznak vagy tanulnak távol a lakhelyüktől. Ezzel együtt minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy zökkenőmentes legyen a vérellátás – nyomatékosította Gurály Edina.

Az irányított véradásnál tudni kell a beteg adatait, szükség van a nevére, a születési idejére, a TAJ-számra, illetve a vércsoportjára. Ismerni kell emellett az ellátó egészségügyi intézmény adatait (melyik városban van, mi az intézmény pontos neve, melyik osztályáról van szó). A véradónak a jelentkezéskor át kell adnia az igazolványait is, ugyanúgy, mintha egyszerű véradó lenne. Az irányított véradásnál a donornak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint bármely más önkéntes véradónak: egészségesnek és nagykorúnak kell lennie, de hatvan évnél (vagy rendszeres véradóként hatvanöt esztendőnél) fiatalabbnak, illetve a testsúlyának el kell érnie az 50 kilót. Utána kezdődhet a vérvétel. Abban a szúrásban...

KM–LTL


Az irányított véradás

1. A véradás megkezdése előtt, az igazolványok átadásakor jelezni kell, hogy irányított véradás formájában szeretne vért adni

2. Ki kell tölteni az irányított véradásra vonatkozó nyilatkozatot

3. Az adatok azonosítása után ki kell tölteni egy kérdőívet, ami a jelenlegi egészségügyi állapotra és az előzményekre vonatkozik

4. Ezután következik az ujjbegyszúrás, a vércsoport-meghatározás és a hemoglobinmérés

5. Kiértékelik az általános egészségi állapotfelmérést, a vérnyomásmérést, a kérdőívet és a laboratóriumi kivizsgálást

6. A vérvétel során a könyökvéna megszúrásával 450 ml vért vesznek le körülbelül tíz perc alatt


Tapasztalat és szakértelem

– Gyakran szembesülök én is a közösségi oldalakon, hogy magánszemélyek arra kérik az ismerőseiket, hogy sürgősen adjanak vért. Mi azt szeretnénk, ha az irányított véradás szervezett formában történne, ezért azt javaslom, hogy keressenek meg bennünket, használják ki a Magyar Vöröskereszt munkatársainak tudását, szakértelmét, hiszen a humánerőforrás és a tapasztalat a megyét folyamatosan járó véradás szervező csapatunk mellett szól – mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában