Helyi közélet

2018.01.13. 10:42

Jeles napok az agráriumban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fontos határidőkre hívja fel a megyei gazdálkodók figyelmét a kamara.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fontos határidőkre hívja fel a megyei gazdálkodók figyelmét a kamara.

– Így az esztendő elején nem árt szólni néhány fontos határidőről, ezek az adminisztrációs teendők sok esetben jogvesztő határidővel párosulnak – kezdte lapunk tájékoztatását Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hozzátette: azoknak, akik öntöznek, a tavalyi tényleges vízfelhasználást a különböző hatóságok részére január 15-éig és január 31-éig, a 2018-es évre tervezett vízkivétel mennyiségét pedig február 21-éig szükséges bejelenteniük.

Mihamarabb ismerkedjenek meg a zöldítés előírásaira vonatkozó változásokkal." Rácz Imre

Lejelenteni a vetési tervet

– Egyes támogatási formák esetében a gazdálkodási napló tartalmát január 31-éig, mezőgazdasági eredetű nitrát-felhasználásra vonatkozó bevallásukat március 31-éig kell megtenni. Akik terület­alapú támogatást vesznek igénybe, azok mihamarabb ismerkedjenek meg a zöldítés előírásaira vonatkozó változásokkal, hogy az idei támogatási összeget meg tudják igényelni. A burgonyater­mesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak az 2018-as vetési tervüket február 28-áig szükséges lejelenteniük a megyei kormányhivatalnak. Februárban elszámolási kötelezettségük van a dohánytermesztőknek is a MÁK felé – sorolta a határidőket Rácz Imre, aki a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalata alapján ismét fontosnak tartja felhívni az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők figyelmét a kártya alapú igazolvány érvényessége és a betétlap évenkénti hatályossága közötti fontos különbségre.

– A kertekben is dolgoznak már a szorgos gazdák, megkezdődött a metszés. Az ebbe bevonható alkalmi munkavállalókat már a munkák megkezdése előtt be kell jelenteni a kormányhivatal munkaügyi főosztályának, ezzel is segítve a közmunka-programok szervezését – hívta fel a figyelmet a megyei elnök. Hozzátette: folyamatban van az országos öntözési stratégia kialakításához kapcsolódó kérdőíves felmérés elkészítése. Nemsokára elindítanak egy másik felmérést is, ez a gazdálkodásuk érdekében földgázt felhasználó ügyfelek földgáz-beszerzését könnyítené meg.

– Január 31-ére módosult az anyatehéntartás támogatási jogcímnél a szaporítási esemény bejelentésének a határideje, egyes jogcímekre vonatkozóan pedig februárban új felületet nyitnak meg, melyen beadhatóak a soron kívüli támogatási kérelmek – említett néhány változást Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

KM-TG


Segítőkész falugazdászok

Rácz Imre elmondta: akik az AKG és az Öko jogcímre soron kívüli ügyintézést igényelnek februárban vagy márciusban, azok számára megnyitnak egy soron kívüli kérelembenyújtási felületet. Változott az építési normagyűjtemény alkalmazása is, ennek hibás vezetése jelentős forrásmegvonással jár, ezért a kamara kéri az ügyfeleket, hogy a részletek pontosítása érdekében keressék a falugazdászokat vagy a következő weboldalon tájékozódjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában