Helyi közélet

2018.01.21. 12:29

Jól kell ismerni egy tó lehetőségeit

Nyíregyháza, Nyírpazony - Tudni kell, hogy mit érdemes horgászni, és úgy kell összeállítani a készséget.

Nyíregyháza, Nyírpazony - Tudni kell, hogy mit érdemes horgászni, és úgy kell összeállítani a készséget.

Haraszti Zsolt is ott volt azon szenvedélyes horgászok között, akik az év eleji kellemes időjárást kihasználva a Pazonyi Horgásztanya tavánál várták a halak kapását a napokban.

Mint lapunkban beszámoltunk róla, az első alkalommal nem fogott egy halat sem, számára már az örömet jelentett, hogy az egyik barátja megakasztott egy szép pontyot. A tavaszias időjárást kihasználva két nap múlva újra a parton volt, s akkor már nem ment hiába, négy pontyot szákolt meg.

Úgy hat esztendős lehetett, amikor az édesapja megismertette a horgászattal, akkoriban az Őzetanyai-tónál horgásztak sokat. Azóta nincs megállás a számára, a horgásztudományát olyan magas szintre fejlesztette, hogy több cégnek is a teszthorgásza mind a mai napig. Ha az ideje engedi, egy héten legalább két napot igyekszik vízparton tölteni.

– Nincs kedvenc tavam. Úgy gondolom, hogy aki szereti a vizet, aki szeret horgászni, az megkeresi mindenhol azokat a lehetőségeket, azokat a sajátosságokat, amelyeket az adott tó vagy folyó megad. Tudni kell, hogy mit érdemes horgászni, és úgy kell összeállítani a készséget – mondta el érdeklődésünkre Haraszti Zsolt.

– Ha például tudom, hogy a nemes halakból kevesebb van egy tóban, akkor fehér halakat – kárászt, dévért – igyekszem fogni. Az is nagy élmény, ha ezekből fogok nagyobb példányokat. Persze, bárhol is vagyok, a víznek megadom a tiszteletet.

Csak békés halakra

– Ha mégis kellene Nyíregyháza közelében kedvenceket mondani, akkor az álló vizek közül a demecseri Rober-tót és a Pazonyi Horgásztanyát említeném. A Tiszára havonta egyszer szoktam ellátogatni, a tiszatardosi kanyart nagyon szeretem. Mindig békés halakra, főleg pontyokra horgászom finom szerelékkel. A legnagyobb halam eddig egy 21,98 kilogrammos tőponty volt, amit a Harsányi-tóban fogtam. Így első hallásra nagynak tűnik, azonban ott ez mindennapos méretnek számít.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában