Helyi közélet

2018.01.25. 18:35

Nyelvében él (és énekel) a nemzet!

Nyíregyháza - A felkutatott tehetségeink egyszer csak „elfelejtenek” magyarul énekelni. Miért? - veti fel a kérdést olvasónk.

Nyíregyháza - A felkutatott tehetségeink egyszer csak „elfelejtenek” magyarul énekelni. Miért? - veti fel a kérdést olvasónk.

A televízió jóvoltából egyre több olyan tehetségkutató vetélkedőt sugároznak nálunk, amelyen nem csak az itteni magyarok, de a külhonban élők is részt vehetnek. Ezzel a lehetőséggel örömmel élnek, hiszen végre az anyaország színpadán is bemutathatják tehetségüket, magyarságukat.

Tényleg csak így piacképes?

Az elmúlt időben sok határon túli versenyző ért el kimagasló eredményt. Számukra nagy örömet jelentett magyar közegben, szabadon, magyarul beszélni, énekelni. Aztán lezáródtak a vetélkedők, ők pedig elindultak – magyar segítséggel – karriert építeni, megvalósítani az álmaikat.

Csalódottan tapasztalom, hogy a feltűnt tehetségek idővel „elfelejtenek” a hazai médiában vagy színpadon magyarul énekelni. Mintha nem is nekünk szeretnének örömet, élményt szerezni, a legtöbbször angolul, németül vagy franciául csendülnek fel a dalok.

Talán úgy vélik, elég a dallamot, a zenét ismerni, átélni, a szöveg nem fontos, holott, szerintem az idegen nyelvű szöveget jó, ha a hallgatók l0-15 százaléka megérti. Megkockáztatom azt is: az előadók jelentős része nem beszéli az adott idegen nyelvet, egy szót sem tud a bemagolt szövegen kívül.

Az énekét hallva, talán az anyaország lakói esetenként megmosolyogják őt, hiszen nálunk is előfordul, hogy a hazánkban turnézó művész kedveskedni akar nekünk, és magyarul ad elő egy-egy strófát. Nagyon kedves tőle, de ezzel többnyire derültséget vált ki belőlünk. Azt mondják, azért, mert nehéz a magyar nyelv. Nos, minden nyelv nehéz, ha nem ismerjük jól.

Követendő példa

Az is gyakran elhangzik, hogy a legnagyobb sikert idegen nyelven előadott szöveggel lehet elérni. Idehaza is? Emlékszem, pár évvel ezelőtt az Eurovíziós Dalfesztiválon egy magyar szerző a saját dalát olyan sikerrel adta elő az anyanyelvén, amelyre korábban nem volt példa. Később úton-útfélen, külföldön az idegen ajkúak is magyarul énekelték. Elgondolkodtató, nemde?

- Huczik Lajos, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában