Helyi közélet

2018.01.13. 12:01

Új téglák az épülő jósághídhoz

Nyíregyháza - A fiatal dunaújvárosi grafikusművész megértette és támogatja a Labor-szemléletet.

Nyíregyháza - A fiatal dunaújvárosi grafikusművész megértette és támogatja a Labor-szemléletet.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Gyárfás Miklós grafikusművész tavaly év végén aukcióra bocsátotta egyik korai, Keser­édes című alkotását, s a befolyt összeggel a nyíregyházi Labor Cafét kívánta támogatni. Az árverés lezárult, a fiatal művész pedig betartotta ígéretét: négyszázezer forintot adományozott a kávézónak.

Tetszett, amit csinálnak, teljes mértékben tudtam azonosulni az elgondolással." Gyárfás Miklós

Befektetés a jövőbe

– A kapolcsi Művészetek Völgyében találkoztunk először a Labor önkénteseivel, Siska Zolival és Kövesdi Levivel, akik szeretett triciklijüknek kerestek éjszakai szállást. Megkérdezték, hogy tárolhatják-e a háromkerekűt a tűzoltószertárban, ami a kiállításomnak is helyet adott, amire mi természetesen rábólintottunk. Sokat beszélgettünk arról, mit képviselnek ők itt Nyíregyházán, elmesélték az adománykávézó történetét, felvázolták, hogyan működik a Labor. Tetszett, amit csinálnak, teljes mértékben tudtam azonosulni az elgondolással, így jött az ötlet, hogy elárverezem az egyik rajzomat, a bevételt pedig nekik ajánlom – engedett bepillantást a kulisszák mögé Gyárfás Miklós, akivel nemrégiben a közösségi kávézóban találkoztunk. A grafikusművész forró teát kortyolgatva hozzátette: az aukció után a nyertes átvette a képet, amiből a Labor Café is kap egy Keserédes-lenyomatot emlékbe. Mint elmondta: négy-öt éve rajzol tűhegyű tollal, korábban ceruzát használt, de szeretett volna fejlődni, a festészet azonban nem vonzotta. Egy könyvben látott illusztráció adta a váltás ötletét.

– Mivel nekem folyamatosan azon kattog az agyam, hogy lesz-e Labor Café a jövő héten vagy egy hónap múlva, számomra az egész kapolcsi triciklis menet komoly fejtörést okozott. Gondolok itt az anyagi vonzatára, hiszen tudtam, hogy a bringát valahogy el kell szállítani a Művészetek Völgyébe, valahol tárolni kell, ami pénz, pénz, pénz. A srácok meggyőztek: ne aggódjak, az utazásnak olyan erkölcsi és – áttételesen – anyagi vonzata is lesz, ami most ugyan kiadásnak tűnik, de valójában befektetés a jövőbe – vette át a szót Fekete Éva, a kávézó vezetője.

– Néhány nap alatt megszerveztünk mindent. Kitaláltuk, hogy viszünk egy olyan peformanszt, ami összeköti az ország két végét. Nos, ezen a projekten lényegesen túlmutatott, amit Leviéknek sikerült elérniük, hiszen el tudták juttatni Miklósékhoz azt az üzenetet, amiért mi itt, Nyíregyházán létrehoztuk ezt a kávézót. Létrejött közöttünk a jósághíd, amit az elmúlt években folyamatosan építünk, ez pedig erőt ad a folytatáshoz akkor is, amikor úgy tűnik, nincs tovább.

Emberfeletti akarás

– Bízunk abban, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akik megértik, miről szól Éváék munkája – jegyezte meg zárásként Hegedűs Tímea, a harmincéves, dunaújvárosi grafikusművész menedzsere, aki szerint nehéz lett volna nem meglátni azt az ember­feletti akarást és kitartást, amivel igyekeztek átadni a kapolcsi fesztiválozóknak a kávézó önkéntesei a Labor-szemléletet.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában