Helyi közélet

2018.02.14. 12:28

A tehetség utat tör magának

Nyíregyháza - Ötödik alkalommal rendezte meg a Tehetségnapot az Első Nyíregyházi Lions Club.

Nyíregyháza - Ötödik alkalommal rendezte meg a Tehetségnapot az Első Nyíregyházi Lions Club.

Azt a kétszázát! Kétszáz hátrányos helyzetű, sérült és ép fiatal gazdagodott értékes élménnyel szerdán a Vikár Sándor Zeneiskolában. Ezúttal nem a hangszeres produkciók domináltak, hanem a drámajátéktól a táncművészeten át a képzőművészetig színes volt a paletta. Sok jó ember viszonylag kis helyen is elfért, ahol a jókedv mellett újfent bebizonyosodott: milyen az, amikor a szorgalom tehetséggel párosul. A Mindannyian mások vagyunk elnevezés sugallta a Tehetségnap küldetését, üzenetét.

– Az Első Nyíregyházi Lions Club évek óta támogatta a Bárczi-iskolát, ahol sok ügyes, tehetséges fogyatékkal élő gyermek tanul. A jótékonysági bálunkon többször felléptek, és ezek után fogalmazódott meg, hogy ki lehetne bővíteni a kört. A Vikár-iskola tárt karokkal fogadott bennünket, a tehetségpontok és a civil szervezetek az ügy mellé álltak, és azóta egyre nagyobb létszámmal rendezzük a hangulatos, érzelmekben gazdag Tehetségnapot – mondta Belus Erika, az egyik ötletgazda, aki hangsúlyozta, hogy az idei program összeállításánál a nagy érdem Demarcsek Zsuzsáé:

– Ez a csapatmunka eredménye. Megható, hogy ennyien szorgoskodtak a Nyíregyházán és a vonzáskörzetében tanuló tehetséges, normál és sajátos nevelési igényű oktatásban résztvevő diákok öröméért. Eljutottunk arra a szintre, hogy már vágynak a találkozásra, igénylik ezt a napot, ami fontos visszacsatolás. Az elfogadás és a befogadás erős kötelék Óriási impulzust ad, ahogy a beteg és az egészséges gyermekek művészeti környezetben együtt tevékenykednek – jegyezte meg a főszervező, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

Órákon át nagy volt a sürgés-forgás a Vikár-iskola hangversenytermében, ahol folyamatosan mozgásban volt a közönség, amint váltották egymást az aktuális előadók.

– A családi kötődés miatt is szívesen vállaltuk, hogy eljövünk, de anélkül is örömmel léptünk volna fel. Mindegy hogy a Fölszállott a páva. vagy A Dal 2018 színpadán táncolhatunk, vagy itt: mindegyiknek megvan a maga sajátos varázsa. Ez egy jó buli – említette Demarcsek Dániel, aki párjával, Cruz Heather Laurával csillogtatta néptánctudását.

Nagyidai Gergő, aki idestova 15 esztendeje a Móricz Zsigmond Színház sokoldalú színművésze feleségével, Munkácsi Anitával pezsgett a tehetségek sűrűjében.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy ne legyenek különbségek a hátrányos helyzetű, a fogyatékkal élők és az épek között. Erre tökéletesen alkalmas a Tehetségnap. Olyan fiatalokkal dolgozhatok együtt a Színjátszó-Sokk csoportban, ahol tökéletesen megfér egymás mellett a Down-szindrómás és az egészséges – szólt hozzá Nagyidai Gergő.

Az ünnepi gálát követően tehetségkonferencia kezdődött, ahol a jó gyakorlat bemutatása tette hatékonnyá a konzultációt. Lehullt a lepel arról, hogy mennyire hasznos a drámajáték szerepe a hátrányos helyzetű tanulók személyiségfejlesztésében, melynek a résztvevők leplezetlenül örültek. A labda a térfelükön pattog, hogy a megszerzett friss tapasztalatokat a saját miliőjükben továbbadják.

Nemzetközi visszhang

A száz esztendős Lions-mozgalom küldetése a látássérültek, a fogyatékkal élők segítése, ebbe beletartozik a tehetséggondozás is.

– A nyíregyházi Tehetségnapnak a határainkon túl is pozitív a visszhangja. Ehhez hasonló rendezvényről egyeztetünk majd márciusban Párizsban a francia és a német partnerekkel is. Az országos seregszemlét egyébként Székesfehérváron rendezik, a zenei világtalálkozónak pedig Krakkó ad otthont. Ez is motiválhatja a fellépőket – közölte dr. Chrabák László, a Lions Clubok Magyarország Szövetségének nyíregyházi, első alkormányzója.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában