Helyi közélet

2018.02.21. 13:25

A turisták felkészült kalauzait ünneplik

Nyíregyháza - Huszonnyolc éve rendezik meg az Idegenvezetők Világnapját.

Nyíregyháza - Huszonnyolc éve rendezik meg az Idegenvezetők Világnapját.

Minden esztendő februárjának legutolsó vasárnapján ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Ez a tény, ez a dátum nincs benne a köztudatban, de a szakmában dolgozóknak a megbecsülésüket jelenti. Az International Tourist Guide Day létrehozásának gondolata 1985-ig vezethető vissza. Az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján vetődött fel a nemzetközi ünnepnap életre keltésének ötlete. Először 1990-ben rendezték meg a világnapot 15 ország bevonásával, azóta egyre több ország idegenvezetői csatlakoztak a programsorozathoz. A fővárosban például többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a világnap. Ezúttal a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a helyi idegenvezetők, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, illetve a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje összefogásával mutatják be az érdeklődőnek a nevezetességeket és a történelmi értékeket múzeumlátogatások, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, gyalogos túrák keretében.

A vasárnapi központi események helyszíne a Bálna Budapest lesz, onnan indulnak térítésmentesen a városnéző autóbuszok, valamint a kerekesszékkel közlekedőknek szervezett, speciális autóbuszos túrák. A Fővám tér 11-12. szám alatt található Bálnában turisztikai és budapesti kulturális intézmények mutatkoznak be.

– A jó idegenvezető türelmes, rugalmas, naprakész, kiépült a kapcsolatrendszere, megfelelő ember- és helyismerettel rendelkezik – említette Gáll Sándor, a nyíregyházi székhelyű Gáll Travel nyugalmazott irodavezetője, aki az ezredfordulón végezte el az idegenvezetői OKJ-s képzést. – Amihez valaki igazán kötődik, abba a szívét-lelkét beleadja. Nekem Erdély a szívem csücske, hiszen egy Kalotaszeg melletti kis faluban születtem, és a vonzódásom azóta is kitart a táj iránt. Egyébként amióta ezzel foglalkozok, jobban érdekel a történelem, folyamatosan tanulok azért, hogy minél több

információt adjak át az érdeklődőknek. Úgy belerázódtam ebbe a szakmába, hogy kezdettől fogva nem idegenkedek az idegenvezetéstől.

Csak látszólag könnyű...

Magyarországon kormányrendelet szabályozza az idegenvezetői tevékenységet, de ezt sokan sokféleképpen próbálják értelmezni. Az idegenvezetőknek személyiségükkel, munkájukkal folyamatosan igazolni kell, hogy plusz értéket adnak egy-egy program, kirándulás élményéhez. Érdemes ennek költségét is bekalkulálni a programokba.

– Az idegenvezetők érdekeit képviselő szervezeteknek komoly feladatuk van, hiszen ez egy olyan munka, amit látszólag könnyűnek, a turisztikai szolgáltatásokból kihagyhatónak, nem szakemberek által is elvégezhetőnek ítélnek meg sokan – nyilatkozta az infogyor.hu-nak Csobayné Pintér Éva idegenvezető, majd hozzátette: – Turisztikailag frekventált európai nagyvárosok nagyon szigorú előírásokat szabnak az idegenvezetői munka végzésére vonatkozóan. Ez részben a képzett munkaerő érdekét védi, de a vendégek érdekeit is szolgálja, hogy kompetens szakemberek fogadják őket egy-egy városban és a helyi ismereteket hozzátegyék az általánosan fellelhető látnivaló ismertetésekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában