Helyi közélet

2018.02.08. 17:15

Akiknek a nép- és a komolyzene is könnyű

Nyíregyháza - Mint az országos merítésű versenyeken általában, ezúttal is tehetséges, felkészült középiskolások mérték össze tudásukat a Nyíregyházi Egyetem V. Zenei Versenyén. Ezért is adhat büszkeségre okot, hogy több korcsoportban is értékes helyezések kerültek megyebeli fiatalokhoz, nyíregyházi intézmények tanulóihoz.

Nyíregyháza - Mint az országos merítésű versenyeken általában, ezúttal is tehetséges, felkészült középiskolások mérték össze tudásukat a Nyíregyházi Egyetem V. Zenei Versenyén. Ezért is adhat büszkeségre okot, hogy több korcsoportban is értékes helyezések kerültek megyebeli fiatalokhoz, nyíregyházi intézmények tanulóihoz.

Muzikális családból

Szolfézs-zeneelmélet, illetve kamaraének kategóriában a Kölcsey Ferenc Gimnázium 12. a osztályos büszkesége, Makay Klára állhatott a dobogó tetejére. A fiatal zenei tehetséget egy személyes beszélgetésre kérve sok más érdekesség is napvilágra került. A matematika-ének szakos pedagógus édesanya és a villamosmérnök édesapa első gyermeke szinte beleszületett a muzsikába egy olyan családban, ahol a mai napig gyakran csendül fel komolyzene. A szülői gondoskodás egyik alaptézise is az volt, hogy a gyerekeknek – ma ugyanis a szülők öt lányt és két fiút nevelnek – zenét is tanulniuk kell. Klára zeneovis lett a Vikár Sándor Zeneiskolában, furulyázni tanult, s az itt megszerzett tudás jól jött később a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Tizenkét év méltó lezárása

– Elsősorban édesanyám ragaszkodott a Kodályhoz, vidéken nevelődött szülőként ugyanis sok jót hallott a kimagasló városi iskoláról, s jól tudta, Szabó Dénes karnagytól a zenében és a kóruséneklésben is olyan alapok szerezhetők meg, amilyenek sehol másutt – mesélte a diáklány. S ahogy az lenni szokott, Klára tagja lett a Cantemus Gyermekkarnak, s a nyolc osztály elvégzése után 3 évig a gimnáziumból is visszajárt a Pro Musica Leánykarba.

– Nem volt nehéz a középiskolás elfoglaltságok közé beilleszteni a kóruspróbákat, mert a Kölcsey Ferenc Gimnázium mindig is támogatta a régi cantemusos dalosokat. De amikor a továbbtanulás lett a legfontosabb cél, meg kellett válnom a kórustól, a felkészülés ugyanis minden energiámat leköti – folytatta Klára.

Persze 12 év után nem egyszerű hirtelen elszakadni a pódiumtól és a régi közösségektől, ezért is jött „mentőövként” a volt zeneiskolai szolfézstanár – Hudivók Marianna – ötlete: a korábbi szolfézsversenyeken is jól szereplő diáklány vegyen részt a Nyíregyházi Egyetem zenei „viadalán”.

Informatikus, aki zenélni is tud

Itt különféle összhangzattani feladatok vártak rá, más-más hangközöket kellett felismernie kottából, illetve zongorajáték, vagyis hallás alapján. Egy nagyobb hangköznek ugyan nem sikerült kitalálnia az abc-s nevét, ez az apróság mégsem veszélyeztette a győzelmét. Egyébként egy csöppet sem izgult, elmondta: számára a zene még egy versenyen is csupán kikapcsolódás. Az pedig, hogy a testvérhúga, Andrea partnere lett a kamaraéneklésben, még élvezetesebbé tette a szereplést.

Ilyen előzmények után kézenfekvőnek tűnik, hogy Klára zenei pályát választ, amire csak ráerősít, hogy zongorázik, vallásos neveltetéséhez híven ügyes orgonajátékos, ráadásul a kántori diplomát is megszerezte. Ám a látszat néha csal, az ifjú lány inkább édesapja nyomdokaiba készül lépni, s a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökinformatikus szakját választja.

– Kezdetben én is csak filmet néztem, játszottam, később házi feladatot írtam a számítógépen, mint minden gyerek, majd egyszer csak ráébredtem, mennyire szeretem az informatikát – tette hozzá a rácsodálkozást látva a matematikát is emelt szinten tanuló, de minden egyébből is színötös diáklány.

KM-MJ


Páratlan intézményi sikerszéria

A verseny kapcsán egy másik fényes nyíregyházi teljesítményről, a Zrínyi Ilona Gimnázium páratlan sikeréről is szólnunk kell. Az iskola tanulói valósággal taroltak a zenetörténet-néprajz kategóriában, mindkét korcsoportban (a 9-10. és a 11-12. évfolyamosok külön versengtek) első helyet szereztek, s több más elismerést elhoztak.

A 12. osztályos Hajdu Dávid már tavaly is indult ugyanitt, akkor különdíjat kapott, most viszont az élre tört. – A hazai zongoragyártás fénykoráról, s az egyik legnagyobb 19. századi zongorakészítő mesterről, Beregszászi Lajosról, a páncéltőke feltalálójáról tartott zenei és képanyagot tartalmazó prezentációt a zsűri előtt – tudtuk meg a gyerekek felkészítőjétől, Ágoston Ildikótól, aki soha nem hétköznapi témákkal bombázza neveltjeit.

– A másik győztesünk a 10. évfolyamos Bereznai Boglárka lett, aki Kodály és a népzene című előadásával varázsolta el az ítészeket. Bogi a Piccoli Archi Zenekarban is hegedül, és népdalversenyekre jár. A szintén végzős Novák Bélának most a 3. helyre sikerült feltornáznia magát, az elmúlt évben viszont ő is a dobogó legfelső fokára léphetett. S végül a 2. helyen végzett a 9. osztályos Sitku Dorina. Meg kell mondjam: a zenetörténetben a zrínyisek mindig az élen járnak, de ilyen léptékű sikert eddig valóban nem könyvelhettünk el – sorolta büszkén Ildikó , elmondva, hogy a fiúk műszaki pályára készülnek, Bogi pedig még nem döntötte el, hogy pszichológus legyen vagy zenei pályát válasszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában