Helyi közélet

2018.02.05. 17:02

Ápolják a hagyományokat

Nyíregyháza - Tizenöt éves a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület.

Nyíregyháza - Tizenöt éves a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület.

A napokban tartotta a 2017-es beszámoló közgyűlését Nyíregyházán a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület, amely szerteágazó társadalmi kapcsolatokkal rendelkezik: együttműködnek többek között a város két bajtársi egyesületével, a Nyíri Honvéd Egyesülettel és a Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjával, valamint egyéb nyugdíjas és civil szervezetekkel. Eredményes, szakmai alapokon nyugvó kapcsolatot ápolnak a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (FETIVIZIG), a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárral, valamint a Honvédség műszaki csapataival.

Eseménydús jubileumi esztendő

– A Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület tavaly ünnepelte a megalakulásának 15. évfordulóját. Mozgalmas, programokban és eseményekben gazdag volt a jubileumi esztendő – emlékeztetett Kovács József elnök, nyugállományú alezredes.

Munkatervüket – amelyben számos társadalmi, közösségi és kulturális program szerepelt – eredményesen végrehajtották. Többek között megkoszorúzták a tokaji volt műszaki laktanya falán elhelyezett emléktáblát, s ugyancsak katonai tiszteletadás mellett tették ezt Gávavencsellőn, Rakovszki Sámuel 1848–49-es honvéd ezredes sírjánál.

Sikeres szakmai napot tartottak Sárospatak–Olaszliszka térségében, a Bodrog partján a FETIVIZIG-gel közösen, amely az egyik fő támogatójuk. A két szervezet képviselői az egy évvel korábbi közgyűlésen írták alá a megújított együttműködési szerződést, ekkor – a sokéves közös munka elismeréseként – a vízügyi igazgatóság csapatzászlót adományozott számukra, amelyet Bodnár Gáspár igazgató adott át.

Tarcalon az önkormányzattal közösen koszorúzták meg az I. világháborús emlékművet, majd az Áldó Krisztus-szobor melletti téren a debreceni katonai zenekar térzenét adott. Szeptember 1-jén a volt Damjanich-laktanya falán az általuk elhelyezett négy emléktáblát, októberben pedig a volt Vay-laktanya falán lévőt koszorúzták meg katonai tiszteletadás mellett.

Jeles évforduló és elismerés

– A közgyűlés a munka- és pénzügyi beszámolót, valamint az ellenőrző bizottság jelentését egyhangúlag elfogadta, miként – a megvitatásuk után – az egyesület idei terveit is. Az esztendő egyik legfontosabb feladata a méltó ünneplés a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulóján – adott tájékoztatást Kovács József.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), amelynek az egyesület is tagja, a megalakulásuk 15. évfordulója alkalmából emléklapot és pajzsot adományozott, amelyeket Esküdt Lajos elnökhelyettes, nyugállományú ezredes adott át Kovács Józsefnek.

– A Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület az elismerést a katonai hagyományok életben tartása, a civil szervezetekkel ápolt példás kapcsolatok és a közösség összetartása érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége miatt kapta – emelte ki köszöntőjében Esküdt Lajos.

A rendezvényt baráti beszélgetés zárta.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában