Helyi közélet

2018.02.09. 10:43

Az állad leesik, milyen kajákat főztek a kisvárdai kórházban!

Kisvárda - Felső-Szabolcsban is bizonyították, hogy a kórházi menü ízletes és egészséges.

Kisvárda - Felső-Szabolcsban is bizonyították, hogy a kórházi menü ízletes és egészséges.

Zöldséges krumplileves, csőben sült brokkoli és rozmaringos sült csirkecomb. Ez volt a menü csütörtökön a Felső-Szabolcsi Kórházban, s ezt találták volna akkor is a tányérjukon a betegek (akik nem speciális étrenden vannak), ha éppen nem érkezik meg a „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” országos kampány a harmadik, kisvárdai állomására.

Fontos a léleknek is

– Nagyon sok negatív kritika éri a kórházi étkeztetést, ezért a roadshow alatt azt szeretnénk bizonyítani, hogy a kórházainkban a rendelkezésre álló keretekből, az ott található alapanyagokból és eszközökkel finom ételeket lehet előállítani a betegek számára – mondta dr. Hajnal Judit, a kampány országos menedzsere.– Az étkezés a gyógykezelés fontos része, de annak minden esetben igazodnia kell a beteg állapotához, energiaszükségletéhez. Sok esetben a betegséghez éppen a rossz életvitel vezet, a kórházi étkeztetésnek ezért szükségszerűen el kell térni az otthon megszokottól. Egy kórházi konyhában speciális diéták ötvözeteit elő kell tudni állítani, aminek szintén ízletesnek és fogyaszthatónak kell lennie – fogalmazott dr. Hajnal Judit –, hiszen a test gyógyulása mellett a léleknek is gyógyulnia kell, a megfelelő étel a magyar ember lelkének pedig alapvető fontosságú.

S ezt erősítette meg Ambrus György mesterséf, ő és dr. Németh László, a hazai kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ igazgatója találták ki a kampányt. A Magyar Gasztronómia Nagykövete csütörtökön együtt főzött a gyönyörűen felújított kórházi konyhán a dolgozókkal.

– Kiváló minőségű hazai alapanyagokat használtunk, nagyszerű szakemberekkel készítettük el a menüt – mondta, hozzátéve: ami a kórház konyháján elkészült, az olyan minőségű, hogy éttermi szolgáltatás mellett el is lehetne adni. A mesterséf hangsúlyozta azt is: az étel hozzájárul a gyógyuláshoz. Míg a betegeknek porciózták az ebédet, szigorúan aszerint, hogy milyen étrendet rendeltek el számukra, Ambrus György és Smid Tibor, a kórház főszakácsa megmutatta, tányéron, díszítéssel tálalva látványra milyen nagy a különbség, ízre azonban nem, mert bár a levesbe kerül pár csepp petrezselymes-pesto, a brokkoli és csirke mellé a hús zaftjából egy kis mártás; a leves ízletes, a csirke omlós és pirosra sült, a brokkoli pedig krémes volt.

– Megnyugtat, hogy minden tányér üres – summázta Ambrus György, mert ez a legbiztosabb jele annak, hogy az étel ízletes volt.

– Szeretem, amit itt főznek. Én is ezt eszem mindennap – árulta el Hegyi Henrik, a kórház főigazgatója, s mosolygott, amikor a mesterséf azt mondta: támogatja, hogy a konyhaüzem dolgozói béremelést kapjanak, mert megérdemlik, nagyszerű munkát végeznek az év minden napján.

Só helyett fűszerekkel

Szigorú pénzügyi keretek, dietetika előírások, rendeletek és jogszabályok határozzák meg a kórházi étkeztetést.

– Négy, öt, a cukorbetegeknek napi hatszori étkezést biztosítunk, ami komoly kihívás – ismerte el Oláh Katalin dietetikus. A kórház élelmezésvezetője elmondta: ez folyamatos nagyüzem, nincs leállás, a betegek étkeztetése felelősségteljes feladat. Naponta 450-500 betegre és 150-180 dolgozóra főznek a konyhán; a több mint 70 fajta diétából 30-40 készül mindennap. Az ételek só-, cukor-, kalória- és tápanyagtartalma kötött, de annak érdekében, hogy ezek ne csak változatosak legyenek, hanem ízletesek is, gyógynövényalapú fűszereket – többek között rozmaringot, borsikafüvet, tárkonyt – használnak.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában