Helyi közélet

2018.02.02. 14:14

Bármerre jársz – akár Lisszabonban is

Hodász - A Dal 2018 harmadik, szombati válogatójában fellép a szabolcs-szatmár-beregi formáció is.

Hodász - A Dal 2018 harmadik, szombati válogatójában fellép a szabolcs-szatmár-beregi formáció is.

A közmédiában töretlen lelkesedéssel keresik, kutatják Magyarország dalát. Az eddigi hat évad sikerére alapoznak a szervezők, akiket ezúttal 350 számmal örvendeztettek meg. A tíz tagú, szakmai előzsűri ezekből választotta ki a 30 legesélyesebbet, közülük kerül ki a győztes. Pápai Joci a címvédő, aki Origo című dalával képviselte hazánkat Kijevben. Az idei első helyezett Lisszabonba repülhet, ugyanis a portugál főváros ad otthont májusban a 63. Eurovíziós Dalfesztiválnak.

Nem pusztán a legjobb dalt díjazzák, hanem a legjobb dalszöveget, a felfedezettet, valamint az online akusztik dalverseny legjobbját is.

A Dal 2018 élő adásait január 20-tól szombat esténként, hat héten keresztül kísérhetik figyelemmel a nézők a Duna Televízióban. Így lesz ez február 3-án is fél kilenctől, amikor többek között szerencsét próbál a szabolcs-szatmár-beregi Ham Ko Ham formáció is. A harmadik válogató adás után tizennyolcan kerülnek a két elődöntőbe, melyeket február 10-én és 17-én rendeznek, a finálé február 24-én esedékes.

Már megírtuk, hogy a paszabi Parno Graszt is szurkol a Biriből indult kvartettnek.

– A Ham Ko Hamnak sikerült egy nagyon jó dallal előrukkolnia, ami azt gondolom, hogy nemzetközi szinten is megállná a helyét. Érdekes színfoltja lesz a műsornak azért is, mert a Bármerre jársz című dal meg tudja érinteni az embereket. Csak őszintén, csak szívből, csak eredetiben! Így át fog jönni az embereknek is az üzenet, és meg tudják érinteni a közönséget – említette Oláh József, a Parno Graszt vezetője.

A Ham Ko Ham hét éve alakult meg Biriben, a Dankó Pista-iskolában. Azóta sem feledik ezt.

– Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik eleinte egyengették az utunkat. Gondolok például Almási Katalinra és Szálku Istvánra – jegyezte meg érdeklődésünkre Rézműves Márk, az együttes énekese. Rajta kívül Ábri Csaba (gitár), Rétháti Salamon (gitár, billentyű) és Balázs Levente (ének, cajon) alkotják az együttest.

Tavalyelőtt úgy vettek részt az X-Faktorban, hogy minél magasabb szintig jussanak. A népszerű zenés tehetségkutató műsor hatodik évadában a fényeslitkei illetőségű ByeAlex egyik karakteres mentoráltjaiként igencsak kinőtték magukat.

Bár nem jutottak be a döntőbe, az egész ország megismerhette őket.

– Egyáltalán nem kell csüggedni, nemsokára jönnek az újabb kihívások! – nyilatkozta akkor a Kelet-Magyarországnak Rétháti Salamon.

Az újabb megmérettetés A Dal 2018, ahol a Bármerre jársz című produkcióval lépnek a nagyközönség elé.

– Nagyon erős a mezőny. De ezzel együtt szerintem van esélyünk a továbbjutásra. Sokat számít a zsűri véleménye, és bízunk a nézők szavazataiban is. A dalunk közben gyönyörű szép a háttér, amit ByeAlex lánytestvére álmodott meg, táncosként pedig a Fölszállott a páva műsorban is szerepelt Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel igyekszik hozzátenni a nívós összképhez – újságolta pénteken Rézműves Márk.

A harmadik válogató különlegessége, hogy Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész és Janicsák Veca, Fonogram-díjas énekesnő duettjét szimfonikusok kísérik.

Tizenkét továbbjutó

Az első válogatót a Leander Kills és Süle Zsolt nyerte holtversenyben. A zsűri döntésével még Király Viktor, a Ceasefire X és Knoll Gabi, a tévénézők szavazataival Vastag Tamás jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában. A második válogatón újabb tíz produkció következett. Ezúttal is a zsűri és a közönség pontjai alapján alakult ki a végleges lista, amely alapján az AWS, Dánielfy Gergely, BIGA, a yesyes, és Odett dalai csendülhetnek fel ismét. A nézők a SativuS formációnak szavaztak még bizalmat.

Négy zsűritag

A Duna Televízióban élőben közvetített műsorában négy zsűritag alkot véleményt: Schell Judit színművész, Both Miklós, Mező Misi és Frenreisz Károly zenész, dalszerző. Az ötödik zsűritag a közönség – a nézők a produkciók elhangzása alatt szavazhatnak, ezeket összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz, így jut tovább öt dal.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában