Helyi közélet

2018.02.07. 16:02

Emlékeztek a fájó múltra és az embereket mentőkre

Budapest, Nyíregyháza - Az Élet Menete lengyelországi útján vehetnek részt a nyíregyházi diákok.

Budapest, Nyíregyháza - Az Élet Menete lengyelországi útján vehetnek részt a nyíregyházi diákok.

A Raul Wallenberg Egyesület 2010 óta rendezi meg magyarországi és határon túli középiskolás diákok számára a svéd embermentő tevékenységét és szellemiségét felidéző vetélkedőt, amely az idén a Wallenberg nyomán címet viselte. A verseny célja a múlt megismerése és a megfelelő tanulságok levonása, emlékezni a II. világháború áldozataira, az embereket önzetlenül mentőkre.

Kisfilmet is készítettek

A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumból Gulyás Csaba történelemtanár felkészítésével az idén négy csapat indult. A regionális elődöntőben közülük két csapat is aranyérmet szerzett (két különböző körzetben), a másik két csapat a 2. és 3. helyen végzett.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban a napokban megrendezett országos döntőben szoros küzdelemben az előkelő második helyet szerezte meg a Magén Derór (Szabadság Csillaga) csapata; tagjai: Diószegi Dávid, Galatócz­ki Rebeka és Tóth Fruzsina Petra.

A Mishkenot Sha’ananim nevű csapat (Dobránszky Rafael, Reskó Barnabás, Vakály Kevin) a tizedik helyen végzett. A diákok már tavaly nyáron elkezdték a felkészülést, melynek során az antiszemitizmus, a rasszizmus, xenofóbia és tolerancia témaköreit ismerték meg mélyebben. A versenyben a rengeteg olvasmány, film, információ feldolgozása révén szerzett lexikális tudás mellett a kreativitás is igen fontos szerephez jutott. A háromfős csapatok saját Face­book oldalt vezettek, kisfilmet készítettek, a döntőben pedig a Holokauszt Múzeumban, valamint az egykori nemzetközi gettó területén tett látogatás alapján feladatokat oldottak meg. Az ezüstérmes Magén Derór tagjai négynapos utazáson vehetnek részt áprilisban az Élet Menete lengyelországi útján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában