Helyi közélet

2018.02.22. 12:52

Harmincöt millió forint a nagyrendezvényekre

Nyíregyháza - Tíz kondipark épül ebben az évben a megyeszékhely különböző pontjain.

Nyíregyháza - Tíz kondipark épül ebben az évben a megyeszékhely különböző pontjain.

Minden idők egyik legrövidebb nyílt ülését tartotta a nyíregyházi közgyűlés. Az alig negyven perces időtartamba kilenc napirendi pont fért bele: vita, konfliktus nélkül, az előzőekhez képest lényegesen kevesebb hozzászólással ért véget a hónap utolsó csütörtökére kiírt szokásos összejövetel.

– Örömmel olvastam a város hetilapjában, hogy a közeljövőben tíz új kondipark létesül. Kíváncsi lennék, hogy választókörzetem, a Kertváros érintett-e ebben? – várt konkrét választ a felvetésére Póka Imre (független).

Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője reagálásában megnyugtatta a képviselőt, miszerint a Kertvárosban is épül az kondipark. Ezt követően dr. Kovács Ferenc polgármester ismertette a helyszíneket:

– Az volt az elképzelés, hogy a város legkülönbözőbb pontjain létesüljön a sérülés veszélye nélküli, a legkülönbözőbb korosztályok által egyaránt használható kondipark. Ez egy folyamat újabb állomása, hiszen már eddig is tizennyolc hasonló, mozgásra ösztönző helyet adtunk át Nyíregyházán. Örökösföldön a Fazekas János téren, Nyírszőlősön a Kollégium utcai sportpályán, a Malomkertben a Szántó Kovács János utca és az Ady Endre utca között, a Hímesben az Északi körút 26. számnál, Rozsrétszőlőn az iskolával szembeni területen, a Jósavárosban az Ószőlő és az Eperjes utcák találkozásánál, Oroson a Tiszafa utcánál, a Kertvárosban az Óvoda utcai központi játszótéren, a belvárosban pedig a Continental Arénánál és a Dob utcai tömb belsejében épül ebben az évben kondipark.

A Hotel Pangea Ökocentrum, valamint a Látogatócentrum és a Hópárduc kifutó üzemeltetésbe adásáról szóló napirendi pontnál Nagy László (MSZP) ekképpen fogalmazott: – A bizottsági ülésen is elmondtam a véleményemet, most csak megerősítem. Nem tartom jónak az előterjesztést, de biztos van ennek ideológiája. Nem szerencsés, ha a száz százalékosan támogatott beruházás után az önkormányzat bérleti díjat kér a saját gazdasági társaságától.

Az indokolásban ez állt: „A Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő sóstói állatpark Nyíregyháza egyik fő látványossága. Az állatpark hosszú ideje dinamikusan fejlődik, az itt bemutatott állatok mind számukat, mind különlegességüket, mind pedig elhelyezésük minőségét tekintve is példaértékűek. Ennek nemzetközi elismeréseként a Nyíregyházi Állatpark 2015-ben kategóriájában elnyerte az Európa Legjobb Állatkertje megtisztelő címet. A Modern Városok Program keretében jön létre még az idén a Hotel Pangea Ökocentrum, valamint TOP-os támogatásból Látogatócentrum épül és elkészül a hópárduckifutó. (...) A projektben megépült létesítményeket a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. üzemeltetné. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalásában közölte, hogy az állatpark esetében az úgynevezett IN-HOUSE közbeszerzési szabályok az irányadóak, azaz nem szükséges a nyílt közbeszerzési eljárás az üzemeltetésre vonatkozóan, hanem a megépülő létesítmény működtetésével a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. közvetlenül megbízható”.

– Ha piaci alapon hirdettük volna meg az üzemeltetést, több hónapig elhúzódhatott volna az eljárás. A beruházás plusz bevételt hoz, ennek egy része lenne az üzemeltetési díj. Az állatpark semmiképpen nem kerül rossz pozícióba – reagált Nagy László felvetésére dr. Kovács Ferenc polgármester, majd 17 igen és 2 tartózkodás mellett szavazták meg az előterjesztést. Az idei, idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatásánál még nagyobb volt az egyetértés, hiszen kivétel nélkül minden jelen lévő képviselő igennel voksolt. Súlyozottan, összesen 35 millió forint értékben járulnak hozzá azokhoz a kiemelt rendezvényekhez, amelyek az indoklás szerint „hozzájárulnak hagyományaink megőrzéséhez és kultúránk ápolásához. A színvonalas kulturáéis és szórakoztató programkínálat népszerű a nyíregyháziak körében és vonzó a turisták számára, illetve erősíti a város jó hírét”.

Nyíregyháza idei nagyrendezvényei

április 20.: Hello Nyíregyháza (támogatás: 5 millió forint)

május 18-19.: Városnapok (4 millió forint)

május 27.: Gyermeknap (2 millió forint)

június 23.: Múzeumok Éjszakája (2 millió forint)

augusztus 16-21.: XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál (6 millió forint)

szeptember 22-23.: Tirpák Fesztivál és Pálinkanap (8 millió forint)

november 24.-december 31.: Évbúcsúztató rendezvények (8 millió forint)

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában