Helyi közélet

2018.02.20. 17:07

Hollós István-díj a nagykállói pszichiáter főorvosnak

Nagykálló - A főorvos gyógyító munkája mellett kutat, cikkeket ír és tanít a rezidensképzésben.

Nagykálló - A főorvos gyógyító munkája mellett kutat, cikkeket ír és tanít a rezidensképzésben.

Tudományos díjat vehetett át a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház I. Általános Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Bélteczki Zsuzsanna. A Hollós István-díjat a Magyar Pszichiátriai Társaság kétévente ítéli oda annak a szerzőnek, akinek a Psychiatria Hungaricában megjelent cikkét az adott időszakban a legjobbnak ítéli. Dr. Bélteczki Zsuzsanna „A gyermekkori bántalmazás szerepe bipoláris affektív zavarban” című tudományos írásáért kapta a díjat.

Hosszú távú hatás

A tanulmány bevezetőjében a szerző áttekintést nyújt a gyermekkori traumatizáció közvetlen és hosszú távú hatásairól, valamint a környezeti stresszorokon belül a fizikai, szexuális, érzelmi bántalmazás, elhanyagolás jelentőségéről, illetve a következményes idegfejlődési változásokról. A bántalmazás összefüggésben áll a bipoláris affektív zavar kedvezőtlen kórjóslatával, a több depressziós epizód jelentkezésével, a mániás epizód súlyosságával, a korábbi betegségkezdettel, az öngyilkossággal, a pszichoaktív szerhasználattal. Világszerte számos vizsgálatot végeznek azért, hogy pontosabban meghatározható legyen a gyermekkorban átélt traumaformák hosszú távú pszichés hatása, illetve az, hogy a különböző bántalmazásformák a bipoláris zavar mely klinikai jellemzőit módosítják.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában