Helyi közélet

2018.02.07. 09:23

Igent mondanak a házasságra

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Februárban tartják a házasság hete elnevezésű programsorozatot, melynek célja a jó példák bemutatása, a család fontosságának előtérbe helyezése. Megyénkben is számos eseményt tartanak, és erre az időszakra esik lapunk Álompár esküvői kiállítása is. Szombaton és vasárnap a Continental Arénában közel hetven ruhaszalon, étterem, cukrászda, virágkötő, fotós és videós várja a párokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Februárban tartják a házasság hete elnevezésű programsorozatot, melynek célja a jó példák bemutatása, a család fontosságának előtérbe helyezése. Megyénkben is számos eseményt tartanak, és erre az időszakra esik lapunk Álompár esküvői kiállítása is. Szombaton és vasárnap a Continental Arénában közel hetven ruhaszalon, étterem, cukrászda, virágkötő, fotós és videós várja a párokat.

Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. A programsorozathoz kapcsolódva kíváncsiak voltunk a tendenciákra és arra, ki miért mond igent a házasságra.

Változik a megítélés

– Ha a statisztika mögé nézünk, a számoknál jóval többet látunk – kezdte az elemzést Fábián Gergely szociológus –, ugyanis való igaz, hogy a 2017-et megelőző években folyamatosan nőtt a házasságkötések száma, de messze elmarad a négy-öt évtizeddel korábbiaktól. – Ma már minden ötödik pár élettársi kapcsolatban él – a 2011-es kis népszámlálás szerint a lakosság ötöde. Családjogilag is elfogadott az élettársi viszony, és a társadalmi megítélése is más, mint fél évszázaddal ezelőtt volt, amikor leginkább az elváltak és az özvegyek nem házasodtak újra. A „kötetlen” kapcsolatok jelentős része egyfajta házassági próba: a párok összeköltöznek, megízlelik az együttélést, és ha kiállják a próbát, összekötik az életüket hivatalosan is. Kitolódott a házasságkötés ideje is, átlagban öt évvel. Az, hogy milyen életkorban mondjuk ki a boldogító igent, anyagi helyzetünktől és családi hagyományainktól is függ. Az egyetemisták az átlagtól is később hagyják el a családi fészket, illetve beérik a hétvégi párkapcsolattal is. Fábián Gergely zárásként megjegyezte: a frigyek számának emelkedése és a születésszám növekedése között is látnak összefüggéseket: házasságból biztosabban születik gyermek.

Jó példa van előttük

A fiatalok körében tehát nem igazán trendi a házasság – erre cáfol rá a huszonéves tiszavasvári jegyespár, Budaházy Petra és Benyusz Kende, akik már javában készülnek augusztus 11-ei eskütételükre és lagzijukra. – Egy sporteseményen találkoztunk először 2010-ben, azóta együtt vagyunk. Nagyon sok szép közös élményben volt részünk, de a rosszból is kijutott bőven. Már tudjuk, hogy nem csak a boldogságban számíthatunk egymásra, hanem a bajban is, ezért döntöttünk úgy, hogy oltár elé állunk – mesélte a 23 esztendős Petra, s hozzátette: – Van előttünk példa hosszú, jól működő házasságra, hiszen Kende szülei is évtizedek óta kitartanak egymás mellett, ahogy édesapám haláláig az én szüleim is így tettek. Ezt láttuk otthon, számunkra természetes, hogy ha két ember szereti egymást és együtt akarják leélni az életüket, akkor szentesítik a kapcsolatukat – tette hozzá mosolygós hangon a menyasszony, aki azt is elárulta, hogy a polgári és a templomi szertartások után százhatvan vendéggel együtt ünneplik meg a nagy eseményt.

Hatvan év után újra

Nagy a sürgés-forgás a Szakolyban élő Popovics Miklós háza táján, ugyanis néhány napon belül ő és kedvese, Marika kimondják a boldogító igent. Újra – miként tették ezt 60 évvel ezelőtt, valamint fél évszázados közös együttlétük megkoronázásaként a tíz esztendeje rendezett aranylagzijukon.

A nyolcvanas éveiben járó „ifjú pár” szombaton Biriben erősíti meg a házastársi fogadalmát népes családja, valamint ismerőseik, barátaik társaságában. – Miklós bácsi és Marika néni valóban a sírig tartó szerelemben, szeretetben hisznek. Megfogadták a pápai intelmet, miszerint három „mágikus” szó, amiket sosem lehet elégszer ismételni, sokat segít a házaséletben: kérem, köszönöm, bocsánat. Komolyan gondolták az esküjüket, miszerint együtt maradnak jóban, rosszban, egészségben, betegségben. Hűséges társai, segítői egymásnak immár hatvan éve, ami példaként szolgálhat a mai fiatalok számára – mesélte lapunknak a gyémántlagzi egyik szervezője, Szabó Anita. – Fogadott nagyszüleim három gyermekkel, hat unokával és egy déd­unokával büszkélkedhetnek. Két gyermekük külföldön él, ott alapítottak családot, de ők is hazajönnek a jubileumi ünnepségre, amely egyben nagyszabású családtalálkozó is lesz – tette hozzá Anita, aki szívből reméli, hogy a 70 éves házassági évfordulójukon is köszöntheti majd a két főszereplőt.

KM-CsA, KO, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában