Helyi közélet

2018.02.16. 15:24

Két cég is fejlesztett Szabolcsban

Szabolcs - A Makrowelt Kft. a jövőben gyakorlati képzőhely lehet a fiatalok számára.

Szabolcs - A Makrowelt Kft. a jövőben gyakorlati képzőhely lehet a fiatalok számára.

Két szabolcsi vállalkozás, a Makrowelt Kft. és a Szabolcsi Szélenergia Kft. közös projektje befejeződött: a beruházások eredményeképp egy vadonatúj CNC gép állt csatasorba, ezzel párhuzamosan pedig nyolc új alkalmazott dolgozhat a jövőben a Makrowelt Kft-nél. S ha ez még nem elég: a cég egy új üzemcsarnokban végezheti ezentúl fémmegmunkálási tevékenységét, a Szabolcsi Szélenergia Kft. pedig egy 2140 napelemből álló napelempark kiépítését fejezte be a napokban. A fejlesztések végére egy közös, sajtónyilvános átadóünnepségen került pont.

– Kettős az örömöm. Mint a Makrowelt tulajdonosa büszke vagyok ara, hogy a vállalkozás húsz éve, a megalapítása óta folyamatosan fejlődik, bővül. Szabolcs község polgármestereként pedig azért vagyok boldog, mert a két vállalkozásnak köszönhetően a település kasszájába egyre több iparűzési adó folyik be – osztotta meg érzéseit a hallgatósággal Csegei László. Hozzátette: a másik telephelyüket már kinőtték, éppen ezért már szükség volt a telephely fejlesztésére, bővítésére.

Fotók: Pusztai Sándor

– Mi az autóiparnak szállítunk be, az igények változnak, ezekhez pedig alkalmazkodnunk kell. Éppen ezért volt szükség a hátam mögött látható, robosztus méretű CNC munkagépre. Ezzel a géppel képesek leszünk állni a piaci versenyt– mondta Csegei László. – Annak is örülök, hogy cégünk hamarosan részt vehet a szakiskolások gyakorlati képzésében, ezzel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az iskolapadból a fiatalok piacképes tudással kerüljenek ki a versenyszférába.

Lakatos Dénes, a napelemparkot kialakító Szabolcsi Szélenergetikai Kft. tulajdonosa elmondta: a rendszert jövő héten kedden élesítik. – Hosszú út vezetett idáig, köszönet a település vezetőinek, hiszen a rendezési terv módosítására is szükség volt. A park által megtermelt energiát az E-On-on keresztül fogjuk betáplálni a rendszerbe, nekik is jár a köszönet az együttműködésért – fogalmazott Lakatos Dénes.

– Ritka, hogy egy kettős ünnepségen vegyek részt, ez s mutatja, hogy érdemes ebbe a régióba befektetni, érdemes megújuló energiát használni – ezt már dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője mondta. Kiemelte: a modern piac vevő a szorgalomra, a tehetségre és a modern technológiára.

– Azért is meg kell becsülnünk a Makrowelt Kft.-hez és a Szabolcsi Szélenergia Kft.-hez hasonló cégekre, mert a magyar emberek kétharmadát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják.

– Egy új kezdetnek vagyunk szemtanúi –folytatta a fejlesztések méltatását Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: ahogy Szabolcs település, ez a nap is történelmi jelentőségű. – Napirenden van a megújuló energiaforrásokra vonatkozó jogszabályi környezet átdolgozása, hiszen a nap- és a szélenergia jelentik a jövőt és a biztonságot – tekintett előre Seszták Oszkár.

Szuhóczky Gábor, a megyei klímastratégiai projekt vezetője zárásképp hozzátette: igyekeznek minden lehetséges eszközzel (workshopok, tájékoztató fórumok, különféle kiadványok) hozzájárulni ahhoz, hogy mind a vállalkozói, mind pedig az önkormányzati szektor szereplőinek információt nyújtsanak a megújuló energiaforrásokról.

Az átadóünnepségen elhangzott: a napelempark kialakítása 190 millió, a CNC gép megvásárlása 180 millió, az üzemcsarnok felépítése pedig 120 millió forintba került.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában