Helyi közélet

2018.02.03. 10:37

Látták-e az árnyékukat a medvék?

Nyíregyháza - A néphagyomány szerint a medvék másodikán hagyják el először a barlangjukat.

Nyíregyháza - A néphagyomány szerint a medvék másodikán hagyják el először a barlangjukat.

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amelyhez számos népi hiedelem kötődik.

Állatparkunk medvéi decemberben kezdték meg téli álmukat." Petró Zsuzsa

A népi hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék ezen a napon hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad. Ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.

– A téli álom az emlősfajoknál szükségszerű alkalmazkodás az évszakváltás miatti táplálékhiányhoz; a szűkös, élelemben szegény időszak átvészelésére az állatok a táplálékban gazdag időszakban komoly zsírtartalékot halmoznak fel, majd testük működését „energiatakarékos üzemmódra” állítják. A medvék például a téli álom alatt testsúlyuk akár 40 százalékát is elveszíthetik – magyarázta érdeklődésünkre Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

– A medvék téli álma némiképp eltér a többi emlősfajétól: a különféle rágcsálókkal – pelékkel, ürgékkel, sünökkel – és a denevérekkel ellentétben, amelyek a normális 37-39 Celsius-fokos testhőmérsékletről 1-9 Celsius-fokra váltanak, a medvék álma nem jár hibernálódással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi funkciójuk zavartalanul működik tovább. Egyetlen életfunkciójuk szünetel: a táplálkozás.

Nem bújtak elő

– Állatparkunk medvéi decemberben kezdték meg téli álmukat a saját maguk ásta három méter széles, egy méter magas üregben, s a néphagyományra fittyet hányva pénteken sem bújtak elő barlangjukból, így az idén a jóslásuk is elmaradt. Mivel Nyíregyházán az idő borús, tehát a barnamedvék nem látnák meg az árnyékukat, igen bizakodóak vagyunk a tavasz közeledtét illetően – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

- KM -


[related-post post_id="3755002"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában