Helyi közélet

2018.02.03. 15:53

Májustól startol a JÉGER

Nyíregyháza - Végre megoldódik a jégkár elleni védekezés évek óta húzódó, mind sürgetőbb igénye.

Nyíregyháza - Végre megoldódik a jégkár elleni védekezés évek óta húzódó, mind sürgetőbb igénye.

Májustól már használható az unióban egyedülálló, az ország egész területére kiterjedő jégkármérséklő rendszer, a JÉGER. A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette.

Egy forintnyi védekezési költséggel mintegy harminchárom forintnyi termelési érték védhető meg." Rácz Imre

A rendszer kiépítésére a Vidékfejlesztési Programban különítettek el 1,8 milliárd forintot. Ennek a megvalósítására kiírt pályázatot nyerte el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az országot négy régióra osztották; a talajgenerátorokat egy képzeletbeli 10×10 kilométeres rácsháló rács­pontjaihoz illesztve telepítik. A kivitelezés során 764 kézi és 220 automata generátort telepítenek; a kézi vezérlésűek működtetéséhez a kezelők elméleti oktatást kapnak. A rendszer fenntartása évi 1,5 milliárd forintba kerül majd.

Milliárdokat óvunk meg

– Előzetes számítások alapján minden évben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, mintegy 50 milliárd forint értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban – mondta évértékelő-évindító sajtótájékoztatóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs hozzátette: a rendszer működtetéséért nem kell külön fizetni, mert azt a kárenyhítési alapba fizetett összegből finanszírozzák majd. A kiépítés pályázatból nem támogatható részét, mintegy 200 millió forintot pedig a kamarai tagdíjakból fedezik. A kárenyhítési rendszerbe futó bejelentésekből tavaly és idén a jégkár volt a legnagyobb.

Már megkezdődött a manuális és automata generátorok, illetve a tároló kalodák gyártása, ezek várhatóan februártól kerülnek ki a védekezési pontokra. A generátorok kezelésére 843 főt keresett a kamara, a csaknem teljes személyzet oktatása megkezdődik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig néhány hete adta át azt a szuperszámítógépet, amely a JÉGER informatikai támogatását biztosítja majd.

Riasztás az OMSZ-től

A NAK adatai szerint az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. A biztosítói adatok alapján azonban így is jelentős összegeket fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak. A Magyar Biztosítók Szövetsége közleménye szerint pár évnek el kell telnie, amíg a rendszer hatásosságáról pontos képet lehet majd kialakítani.

A meteorológiai szolgálat 2-3 órával a jégesőt megelőzően riasztást ad a rendszer beindításához.

Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke lapunknak nyilatkozva tavaly elmondta: „Ez a projekt óriási előrelépés lehet a termésbiztonságra nézve, a sok fejtörést okozó jégesőket elvileg már mérsékelheti is a rendszer. Persze a vagyonbiztonságra, autók, házak védelmére is pozitív hatással lehet az elhárítórendszer.”

KM-GB


Hogy működik a rendszer?

A jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így több, de kisebb méretű jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, lassabban aláhullva hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán pedig tovább csökken a méretük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában