Helyi közélet

2018.02.25. 09:01

Megfigyelik a szalonkák idei húzását is

Nyíregyháza - Hazánkban minden év tavaszán tizenkét hétvégén végeznek adatgyűjtést az önkéntesek.

Nyíregyháza - Hazánkban minden év tavaszán tizenkét hétvégén végeznek adatgyűjtést az önkéntesek.

Egy titokzatos és sokak számára ismeretlen madár, az erdei szalonka vonulási útvonalainak felderítésére indult programban vesznek részt 2009 óta vadászaink a megyei Vadászszövetség koordinálásával.

Hajnalban és alkonyatkor

A programot a gödöllői Szent István Egyetem szakemberei irányítják és az Országos Magyar Vadászati Védegylet szervezi. Az erdei szalonka kicsiny, alig 30 dekás madár, és a tavaszi és őszi vonuláskor fordul elő nagyobb tömegben hazánkban. A részletekről Fazekas Gergelyt, a vadászkamara megyei titkárát kérdeztük. – Igen ritkán kerül az avatatlan emberek szeme elé a szalonka, hiszen alkonyatkor és hajnalban repül, szakszóval húz. Egyébként az erdő talajszintjén tölti idejét giliszták után kutatva. Rejtő színe gyakorlatilag észrevétlenné teszi. Fontos jelzőfaja az erdők és a környezet állapotának, hiszen annak kedvezőtlen változásaira gyors létszámcsökkenéssel reagál – magyarázta a szakember. – Az erdei szalonka állománya egész Európában erősen ingadozik, ezért már több ország is vizsgálatokat indított ennek tisztázására. Franciaország és Magyarország az élen jár ebben a megfigyelő munkában. Hazánkban minden év tavaszán közel 900 megfigyelési ponton 12 hétvégén végeznek adatgyűjtést a megfigyelők. Jegyzik a látott és hallott szalonkákat, illetve az időjárási tényezőket is papírra vetik.

– Megyénk különösen érdekelt a kutatásban, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy az itt vonuló szalonkák nem az európai, hanem az oroszországi állományhoz tartoznak. Arról nem is beszélve, hogy a fokozott figyelem hatására sikerült a faj Szabolcs megyei költését is megfigyelni. A szükséges nyomtatványokat és instrukciókat már idejében megkapták a résztvevők, hiszen az első megfigyelési nap február 17-én volt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában