Helyi közélet

2018.02.05. 16:32

Miskolc után Nyíregyházára érkeznek a Seuso-kincsek

Nyíregyháza - Az országos vándorkiállítás hatodik helyszíne Nyíregyháza lesz majd.

Nyíregyháza - Az országos vándorkiállítás hatodik helyszíne Nyíregyháza lesz majd.

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse, a Seuso-kincs február 27-től Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz látható. A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében létrejövő vándorkiállítás borsodi állomásán a tárlat a régióban talált műkincsekkel egészül ki.

Ünnepi lakomakészlet

A vándortárlat Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezik Miskolcra, a hatodik helyszín Nyíregyháza lesz.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel.

Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

Felbecsülhetetlen érték

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét tavaly nyáron szerezte vissza.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint „a Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti lelet­együttes, amely illegális körülmények között jutott ki az országból, és a kincseket egyetlen nap láthatta a közönség 1990-ben New Yorkban, egy aukción, ahol mai értéken 100 millió eurós kikiáltási áron akarták eladni. Sem ezelőtt, sem ezután nem láthatta ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset sem a világ, sem Magyarország. A kincsek hazatérése nemcsak az ország, hanem az egész világ számára rendkívüli jelentőségű, ugyanis végre bemutathatóvá vált”.

Hamarosan Nyíregyházán is megtekintheti bárki…

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában