Helyi közélet

2018.02.21. 10:51

Nyergestető volt a célállomás

Nyírtelek - Számtalan kopjafát állított a hősökre emlékező hálás utókor a nyergestetői dombon.

Nyírtelek - Számtalan kopjafát állított a hősökre emlékező hálás utókor a nyergestetői dombon.

A Kárpát-medencei magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, s ezek nevezetes színhelyeit kutatják és keresik fel a Nyírteleki Nyugdíjas Egyesület tagjai. Ápolják, gondozzák, évfordulók alkalmával megkoszorúzzák az emlékhelyeket. Nagy történelmi események: Szent László király uralkodása, a mohácsi csata, az 1. világháborús csata színhelyei, Gorlice–Grybow a 2. világháború idején, a varjúlaposi menekülttábor, a királytelki csata, az 56-os forradalom helyi történései.

Büszke „negyvennyolcasok”

Az egyesület tagjai közül többen vagyunk „negyvennyolcasok”, akik az 1848-1849-es szabadságharc századik évfordulójának évében születtünk. Mivel az idén a szabadságharc 170. évfordulójára emlékezünk, így ez még közelebb áll hozzánk, még jobban megérint bennünket. Három székely megyében járva (Maros, Hargita, Kovászna) fölkerestük a forradalom színhelyeit, emlékhelyeit (Segesvár, Gábor Áron emlékhelyek, Nyergestető). Célállomásunk a szabadságharc utolsó székelyföldi csatájának színhelye, Nyergestető volt. A hősökre emlékező hálás utókor a nyergestetői dombon számtalan kopjafát állított, mi is ezt tettük. Az énekkar műsorral tisztelgett a hősök emlékének. Meghatódva hallgattuk Kányádi Sándor Nyergestetőről szóló versét, amelyet a szabadságharc himnuszának is neveznek.

- A klub vezetősége -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában