Helyi közélet

2018.02.10. 14:33

„Nyugdíjazzák” az ételhordót

Nyíregyháza - Az egyszer használatos dobozoké a jövő. De mi lesz a rengeteg műanyag sorsa?

Nyíregyháza - Az egyszer használatos dobozoké a jövő. De mi lesz a rengeteg műanyag sorsa?

A környezet megóvása érdekében ragadott tollat az egyik nyugdíjas olvasónk. Az bántja több nyugdíjas társával együtt, hogy a jól bevált ételhordók helyett immár egyszer használatos műanyag dobozokban kapják majd az ételt.

A beérkezett szelektív hulladék mennyisége azt jelzi, a lakosság egyre környezettudatosabb." Hajdu Péter

„Nem a napi plusz 50 forintos kiadás háborít fel bennünket, hanem az, hogy napi több száz műanyag doboz kerül a szemétbe. Elborzadva látjuk a Csendes-óceánon úszó szemétszigeteket, a falvaink és városaink határában tornyosuló szeméthegyeket. Hol itt a környezettudatosságra nevelés, amit továbbadhatnánk az unokáinknak?” – olvasható a levélben.

Gondot jelent a tisztaságuk

A Jósavárosban élő olvasónk a Görögtűz Szeretetszolgálat szervezésében jut a nyugdíjasok és egyéb rászorulók kedvezményes ebédjéhez.

– Március elsejétől valóban úgy lesz, hogy az ételhordók helyett műanyag dobozokban kapják meg ellátottjaink az ebédet. Sokat meditáltunk mi is azon, hogy mi legyen a célszerű megoldás, hiszen bennünk is felvetődött a környezet terhelésének kérdése, csakhogy higiéniai szempontból mindenképpen lépnünk kell – tájékoztatta lapunkat Bodnár-Szabó Ildikó, a Görögtűz Szeretetszolgálat vezető gondozója. – Nagyon sok ételes edény ugyanis nincs megfelelően elmosva. Vagy azért, mert az idős és beteg ellátott nem tudja jól megtisztítani, vagy pedig nincs is helye hol megmosni, mert hajléktalan. Előfordult az is, hogy a futárok összekeverték az ételhordókat, s olykor gondot jelentett, ha megsérült az edény.

– Sajnos, az ételt elkészítő kifőzdének nincs arra lehetősége, hogy minden egyes edényt elmosson, lefertőtlenítsen az ÁNTSZ előírásainak megfelelően. Ezek az egészségügyi szempontok kényszerítenek bennünket arra, hogy az ételhordókat felváltsák a műanyag dobozok. A tervezett változásról már tájékoztattuk az ellátottakat, s jóval több kedvező visszajelzést kaptunk, mint negatívat – tette hozzá Bodnár-Szabó Ildikó.

Tizenöt esztendeje

A műanyag hulladékok sorsát, feldolgozását jól ismeri Hajdu Péter, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. Szállási úti hulladékkezelő üzemének vezetője, aki immár tizenöt éve dolgozik ebben a munkakörben.

Egyre nagyobb mennyiség

– A hulladék-hierarchia csúcsát a megelőzés jelenti, vagyis hogy ne készüljenek műanyag termékek. A technikai fejlődés során azonban ez már megtörtént, a folyamatot nem tudjuk megállítani, a következő lépcsőfok az újrahasználat, például a visszaváltható palackok gyártása. Ha pedig kikerül a szelektív hulladékba, akkor jön az újrahasznosítás-újrafeldolgozás, vagyis hosszú fizikai és kémiai folyamatok révén újra műanyag tárgy lesz belőle – magyarázta a szakember. – A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. számára cél volt, hogy megyénkben az összes háztartásban megoldható legyen a szelektív hulladékgyűjtés. Ezt 2016 végére sikerült megvalósítani, s ennek látványos jele, hogy míg 2015-ben a megyéből a lakosságtól 4 ezer tonna szelektív hulladék érkezett be hozzánk, 2016-ban ez a mennyiség 8 ezer 300 tonnára emelkedett, tavaly pedig 9 ezer 400 tonna volt. Mindez a számunkra azt jelzi, hogy a lakosság egyre környezettudatosabb és komolyan veszi a szelektív hulladékgyűjtést.


Megisszuk és felvesszük

Mi lesz vajon ennek a rengeteg műanyagnak a sorsa?

– Például a PET-palackokat különválogatjuk a színük alapján, hiszen van belőlük natúr, kék, zöld és citromsárga. Ezeket bebálázzuk és továbbítjuk a feldolgozó üzemekbe. Az üzemekben megmossák és darálják a műanyagot, lencsés állapotú, fröccsöntésre felhasználható regranulátumot készítenek belőle, s ebből a regranulátumból a hazai és a külföldi újrahasznosító üzemek ismét műanyagot készítenek. Lehet belőle ismét palack, de akár polárpulóver is. Tréfásan úgy szoktuk ezt mondani, hogy megisszuk és felvesszük – tette hozzá Hajdu Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában