Helyi közélet

2018.02.08. 16:31

Önálló életet kezdhetnek a vásárosnaményi fiatalok

Vásárosnamény - A naményi Gólyafészek programra 180 millió forintot nyert el az önkormányzat.

Vásárosnamény - A naményi Gólyafészek programra 180 millió forintot nyert el az önkormányzat.

– Esélyt adni a fiataloknak, hogy boldoguljanak, munkát találjanak, családot alapítsanak, otthont teremtsenek a szülőföldjükön, szűkebb pátriájukban. Ez a célja az Esély otthon programnak – fogalmazott Novák Katalin, s hozzátette: a 11 milliárd forintos keretösszegből 66 településen indulhatnak el a programok. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán azért érkezett Vásárosnaményba, mert a város több mint 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gólyafészek programjára.

Maradjanak és hazatérjenek

– Nagyon sokszor beszélünk arról, hogy a vidék megtartó erejét hogyan tudjuk megőrizni, miként lehet a vidéki Magyarország vonzerejét növelni. Hogyan tudunk olyan feltételeket és életkörülményeket teremteni, ami a fiatal generáció boldogulását segíti? Ilyen programokkal – hangsúlyozta az államtitkár. A tavaly elindított projekt keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt a nagy érdeklődés miatt egymilliárd forinttal emelték. A felhívásra a háromezer és húszezer közötti lakosú települések jelentkezhettek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyertek el.

– Olyan projekt mérföldkövéhez érkeztünk, amely sokakat érint. Ennek a kis beregi városnak mindig célja volt, hogy megtartsa a fiataljait, illetve megteremtse a hazacsábítás lehetőségét azoknak is, akik elmentek; találják meg itt Bereg szívében a megélhetésüket, alapítsanak családot. Ez a három éves projekt erről szól – vezette fel a vásárosnaményi Gólyafészek programot Filep Sándor polgármester. A részletekről pedig a település első embere, valamint Insticei Zoltán, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energiaügynökség Kft. ügyvezetője számolt be.

– A 180 millió forintos támogatás egy részét arra fordítjuk, hogy a tulajdonunkban lévő ingatlanban kialakítunk öt lakást, valamint hármat felújítunk, s felszerelve, beköltözhető állapotban adjuk át a fiatal pároknak, családoknak – mondta a polgármester. – A 18 és 35 év közötti fiatalok kiválasztásának szempontjait később határozzuk meg, de már most nagyon sokan érdeklődnek a bekerülés lehetőségéről – jegyezte meg Filep Sándor. – Ez azt is jelzi, valóban az első és legfontosabb a megtartó erő növelésében, ha a lakhatást tudjuk segíteni.

A fiatalok öt évig élhetnek a lakásban, csak a rezsit kell fizetniük, ám a feltételek közé tartozik, hogy részt vegyenek olyan képzéseken, képesség- és készségfejlesztő foglalkozásokon, amelyek az elhelyezkedésüket, munkavállalásukat segítik. Ebben számítanak a gazdasági élet szereplőire is, hiszen fontos, hogy az ő igényeikhez is igazodva munkavállaló és munkaadó egymásra találjon.

A közösséget is erősítik

– Az otthon és munka mellett nagyon fontos, hogy erős, helyi közösségek jöjjenek létre, ezért a programba bevont fiatalok vállalják azt is, hogy a közösség érdekében is hajlandóak tenni – említette a megyei önkormányzat munkaszervezeteként létrejött ENEREA Kft. ügyvezetője. A cég megyeszerte segíti a pályázatok elkészítését, a települések fejlesztését, s nem ez az egyetlen sikeres fészekrakó pályázatuk a megyében.

– A közösségépítéshez tartozik, hogy a beköltöző párok, családok bekapcsolódjanak a helyi civil szervezetek munkájába, három szervezettel pedig már együttműködési megállapodást is kötött az önkormányzat – említette Insticei Zoltán, aki a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület vezetője, rajtuk kívül a Fiatalok Kulturális Egyesülete és a Bereg Többcélú Egyesület vesz részt a programban; helyi ifjúsági cselekvési tervet is készítenek, és azt végre kell hajtani.

KM-BM


Esély a fiatal pároknak

– Érdekes érzés nekem úgy gondolatokat megfogalmazni, hogy egy szomszédos városnak voltam alpolgármestere majd polgármestere, s Fehérgyarmaton a nevünkhöz kötődő első beruházás pontosan a költségalapú bérlakásépítés volt, amit 1998 és 2002 között indított el az első Orbán-kormány – idézte fel dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, s mint mondta: ezek a lakások a mai napig segítik a fiatalokat abban, hogy munkához és lehetőséghez jussanak a városban.

– Bízom benne, hogy a vásárosnaményi program is sikeres lesz. Hiánypótló, és esélyt ad azoknak a fiatal pároknak, akik itt akarnak élni és boldogulni, ahol tanultak, felnőtté váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában