Helyi közélet

2018.02.22. 17:09

Példaképek kapták a rangos díjakat

Nyíregyháza - Sándor Lilla Mező András-díjat, Orosz Boglárka Margócsy József-díjat vehetett át az oklevélátadón.

Nyíregyháza - Sándor Lilla Mező András-díjat, Orosz Boglárka Margócsy József-díjat vehetett át az oklevélátadón.

Két frissen alapított elismerés is méltó gazdákra talált a Nyíregyházi Egyetem mesterszakos végzősei körében a nemrégiben rendezett oklevélátadó ünnepségen, a felsőoktatási intézmény Kodály termében.

A diplomaosztón Mező András-díjjal jutalmazott Sándor Lilla magyartanár, vizuális- és környezetkultúra mesterszakos hallgató elmondta: egyetemi évei alatt mindig komolyan vette a tanulást, amiről kitűnő eredményei árulkodnak, mégis meglepte, hogy a kitüntetettek között köszöntötték.

– Azt tettem, amit minden céltudatos diák: szorgalmasan tanultam, azokon a területeken pedig, amelyek különösen érdekeltek – gondolok itt a nyelvészetre –, még „mélyebbre ástam” – mondta szerényen Lilla, aki közéleti tevékenységére is büszke lehet, hiszen demonstrátorként is számíthatott rá ez egyetem.

Cél: mihamarabb elhelyezkedni

– Amikor alapképzésre jártam, még volt időm és kedvem bulizni, kikapcsolódni olykor-olykor, mesterképzésen már a kutatómunka vonzott, ha úgy tetszik, megkomolyodtam az évek alatt, amit cseppet sem bánok – árulta el a miskolci lány, akitől megtudtam azt is: a Nyíregyházi Egyetem csábította a megyeszékhelyre.

– Magyar nyelv és irodalom vagy művészeti vonalon fontolgatom, hogy a jövőben megszerezzem a doktori fokozatot, ez azonban egyelőre távlati terv. Most az a legfontosabb, hogy mihamarabb állást találjak Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. Tanítani szeretnék, miként a szüleim, akikre példaképként tekintek – mondta a pedagógus családból származó díjazott, aki szabadidejében azt díjazza a legjobban, ha rajzolhat, olvashat, utazhat, kimozdulhat festői a természetbe.

A Margócsy József-díjas Orosz Boglárka magyartanár –pedagógiatanár mesterszakos hallgatóként vette át az elismerést. – A kitűnő elméleti és gyakorlati eredményeim ellenére, engem is váratlan jó hírként ért a kitüntetés. A tudományos diákkör munkájába még alapszakon, elsőévesként bekapcsolódtam. Moderátori és szervezési feladatokat végeztem, illetve demonstrátor voltam a tanszéken.

– A Nyíregyházi Egyetem számomra nemcsak egy felsőoktatási intézmény, hanem egyfajta családias közösség is, ahol a hallgatók és az oktatók egyaránt odafigyelnek egymásra – mesélte Boglárka, aki évekig lakóhelyéről, a távoli Tiszakerecsenyből járt be a megyeszékhelyre. – A hosszú buszutakon bőven volt időm olvasni, beleszerettem a könyvekbe, a szépirodalomba.

Szülei nyomdokaiba lépne

– Tanárom, Antal Balázs hatására mélyedtem el az erdélyi magyar irodalomban, kutatómunkám fókuszában Bodor Ádám munkássága állt. A 2014-es Partiumi Tudományos Diákköri Konferencián különdíjas lett a dolgozatom, azt pedig, hogy a Kölcsey Társaság egyik antológiájának borítóképén az én munkám látható, hobbimnak, a fotózásnak köszönhetem – büszkélkedett a szintén pedagógus családból származó, háromdiplomás díjazott, aki cseppet sem bánja, hogy Nyíregyházán „ragadt”.

– Tanítónő édesanyám nyomdokaiba szeretnék lépni, kiaknázva a sokrétű módszertani ismereteimet és kommunikáció szakon szerzett tudásomat is, ugyanakkor nem szeretnék lemondani az írásról és a kutatómunkákról sem – szögezte le a frissdiplomás álláskereső.

Komoly kritériumai vannak a díjak odaítélésének

Margócsy József-díj: Az egyetem szenátusa alapította díjat első ízben adták át az idén. Az egykori tanszékvezetőről, főigazgatóról elnevezett elismerést az a tehetséges, végzős hallgató kaphatja meg, aki kimagasló tanulmányi, kulturális, tudományos, közösségi tevékenységével méltó módon járult hozzá a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetében folyó szakmai munkához. Tevékenységével az irodalomtudományok területén kimagasló munkát végzett vagy végez, a hallgatók elé példaképként állítható.

Munkájával erősíti és továbbviszi dr. Margócsy József, egykori főigazgató, tanszékvezető, irodalomtörténész szakmai örökségét, az irodalomtudomány műveléséhez, kutatáshoz kapcsolódó és az ismeretek átadásában folytatott iskolateremtő munkáját, az irodalomtudomány iránt elhivatott munkásságának méltó emléket állít.

Mező András-díj: Ilyen elismerésben az a tehetséges, végzős hallgató részesülhet – fogalmaz az egyetem kitüntetési szabályzata –, aki kimagasló tanulmányi, kulturális, tudományos, közösségi tevékenységével méltó módon járult hozzá a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetében folyó szakmai munkához. Tevékenységével a nyelvtudományok területén kimagasló munkát végzett vagy végez, az egyetemen tanuló hallgatók elé példaképként állítható.

Munkájával erősíti és továbbviszi Prof. dr. Mező András, egykori tanszékvezető, nyelvész szakmai örökségét, a nyelvtudomány műveléséhez, kutatáshoz kapcsolódó és az ismeretek átadásában folytatott iskolateremtő munkáját, a nyelvészet iránt elhivatott munkásságának méltó emléket állít.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában