Helyi közélet

2018.02.27. 16:36

Volt egyszer egy HAFE Nyíregyházán

Nyíregyháza - A rendszerváltás felkészületlenül érte a vezetőséget.

Nyíregyháza - A rendszerváltás felkészületlenül érte a vezetőséget.

A Hajtómű és Felvonógyár 4. sz. gyáregysége 1968. január 1-jén jött létre – a VAGÉP Vállalat Rákóczi úti telephelyének részbeni átvételével – 250 fős dolgozói állománnyal. A megyei vezetés és az illetékes minisztérium döntöttek a HAFE új gyáregységének beindításáról. Ennek a munkának a fő koordinátora Lőrincz István, a VAGÉP főmérnöke volt. Végül is Nyíregyháza Déli Ipartelepén, a Tünde utcán épült fel az új gyár. A termelés értéke 1970-ben 150 millió forint, 1973-ban a kétszerese, 300 millió volt. Miután Lőrincz István, az eddigi fejlesztés motorja, tragikus körülmények között 1971. március 12-én meghalt, utódja Hekmann László gyáregységvezető lett.

Jó kapcsolat alakult ki

A HAFE gyáregységek közötti profil-átrendezéssel került Nyíregyházára az automata sebváltó alkatrészek gyártása, valamint a személy- és teherfelvonókhoz szükséges sínek kivitelezése. Ehhez 1971-ben vásároltak egy új síngyalugépet és egy végmarógépet.

A Hajtómű és Felvonógyár vezetése nagy lehetőséget látott a felületvédelmi berendezések készítésében is. Jó kapcsolat alakult ki a stuttgarti Dürr céggel. A technológia kidolgozása és a tervezés Budapesten történt, a kivitelezés a megyeszékhelyen. Festőberendezést szállítottak Dunaújvárosba, az NDK-ba, Kassára, Moszkvába. Saját fejlesztésű porszívó fülkék kivitelezését is elindították. A festősorokhoz korszerű szállítóberendezésekre volt szükség, ezért a HAFE megvásárolta az angol King-cégtől a konvejor gyártási licencet és a dokumentációt.

A Budapesten nemzetközi vásáron bemutatott 40 méteres minta konvejor (szállítószalag) pálya sikert aratott, a vásáron egymás után jelentkeztek a megrendelők. Az eredményes évek után következtek a gondok. A rendszerváltás felkészületlenül érte a vezetőséget. Az új kormány 1990-ben privatizálásra kijelölt 250 állami céget, közte a Hajtómű és Festőberendezések Vállalatát is. A vállalatvezetés tehetetlen volt, sőt maga kérte 1992-ben a HAFE felszámolását. A gyárigazgatók sűrűn váltották egymást, 1989-ben Hekmann László nyugdíjba ment, őt követte Csengeri János, Terdik János és Csurka Miklós.

Elmaradt a kapcsolatfelvétel

A szóba jöhető nagy nyugati cégekkel a kapcsolatfelvétel elmaradt. A HAFE gépipari cég Nyíregyházán 24 évet élt, ezzel a gépipar – a Mezőgép felszámolásával egy időben – nagy mértékben átalakult vagy megszűnt.

- Balogh Károly gépészmérnök, volt HAFE dolgozó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában