Helyi közélet

2018.03.14. 14:06

A gazdákért dolgozott

Budapest, Nyíregyháza - Rangos állami kitüntetést kapott idősebb Baracsi Endre.

Budapest, Nyíregyháza - Rangos állami kitüntetést kapott idősebb Baracsi Endre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságától nyugdíjba vonult szakember kedden Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet a fővárosban.

Baracsi Endre 1954. január 21-én Nyírbátorban született, egy 8 gyermekes család legfiatalabb gyermekeként. Kora gyerekkorától szorosan kötődött a mezőgazdasághoz, ennek hatására érlelődött meg benne az elhatározás, hogy maga is erre a pályára lép. Az általános iskola után tanulmányait agrár szakirányon folytatta. Középiskolába Mátészalkára járt, ahol a Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban érettségizett. Ezt követően felsőfokú tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetem Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolai Karán végezte el.

Kényszerű pályamódosítás

Beregdarócon, a helyi termelőszövetkezetben főállattenyésztőként kezdett el dolgozni. Itt ténykedett egészen a mezőgazdaság rendszerváltást követő átalakításáig, ami a szövetkezet és munkahelye megszűnéséhez vezetett. A kényszerű pályamódosítás eredményeként az agrár-közigazgatásban helyezkedett el, ahol több szervezeti átalakítást megélve különböző beosztásokban dolgozott. Legtöbbet gazdajegyzőként, illetve falugazdászként tett az ágazatért és a gazdatársadalomért. Különböző jogviszonyok keretében 1995. július 1-jétől 2017. július 24-i nyugdíjba vonulásáig töltötte be ezt a többször változó megnevezésű, de mindig a gazdatársadalom adminisztrációs feladataiban segítő munkakört. 2001-től nyugdíjazásáig előbb a Fehérgyarmati Járásban, majd később a Vásárosnaményi Járásban látta el hivatását körzetvezető falugazdászként a szakma és az ügyfelek érdekeit mindig szem előtt tartva. Eddigi munkássága során többször részesült elismerésben, jutalomban. A Magyar Arany Érdemkeresztre Rácz Imre, a NAK megyei elnöke terjesztette fel.

Nemzeti ünnepünk alkalmával többen is kaptak a megyénkből állami kitüntetést, őket későbbi lapszámainkban mutatjuk be.

Képviselő és presbiter

Idősebb Baracsi Endre a hivatali munka mellett sokat tesz a szűkebb és tágabb környezetéért. Több ciklusban látott el képviselő-testületi tagságot a településén, és 1996 óta presbitere a Beregdaróci Református Egyházközségnek. Mindezek mellett elhivatott természet- és környezetvédő, aminek nem mond ellent, hogy a helyi vadásztársaság vezetőségi tagjaként is tevékenykedik és felügyeli a vonatkozó szabályok betartását, az okszerű vadgazdálkodást. Nős, két felnőtt gyermek édesapja.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában