Helyi közélet

2018.03.06. 18:17

A hátrányok ledolgozhatók Szabolcsban

Nyíregyháza – Amikor felzárkóztatásról beszélünk, nagyon sokan csak legyintenek és azt mondják: az erre szánt forrás kidobott pénz, az erőfeszítéseknek semmi értelmük sincs, a hátrányos helyzetű családok felemelése pedig hiábavaló küzdelem. 

Nyíregyháza – Amikor felzárkóztatásról beszélünk, nagyon sokan csak legyintenek és azt mondják: az erre szánt forrás kidobott pénz, az erőfeszítéseknek semmi értelmük sincs, a hátrányos helyzetű családok felemelése pedig hiábavaló küzdelem. 

Ám ez nincs így, a hátrányos helyzet nem jelent egy egész életre szóló meghatározottságot – mondta kedden Nyíregyházán Czibere Károly, aki egy most induló uniós projekt nyitórendezvényére érkezett a megyeszékhelyre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, kézzelfogható eredményei vannak a 2011-ben indított társadalmi felzárkóztatási stratégiának. – Minden három év feletti roma gyerek jár óvodába, duplájára nőtt a felsőoktatásban részt vevő romák aránya, az elmúlt hat évben felére csökkent körükben a munkanélküliség, és mérséklődött a szegénységi ráta – még mindig magas, de javulnak a mutatók. Ezeket az eredményeket azért érhettük el, mert tudtuk, mi a célunk, és valamennyi területet érintően kidolgoztuk az ágazati programokat. Országos szinten nagyon jók a részterületek közötti együttműködések, de a kormányzati szándék csak akkor lehet eredményes, ha helyi szinten is sikerül adoptálni a központi elképzeléseket. Az együttműködés infrastruktúráját megyei szinten is ki kell alakítani, mert a források csak így érhetnek célt – ezt szolgálja a most induló projekt. Az időtartama három év, de az a cél, hogy a hatása jóval tovább tartson, és hogy a kialakuló együttműködések akkor is segítsék a helyi közösségeket, amikor a programot már lezárjuk – tette hozzá Czibere Károly.

Ez egy közös misszió

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a szolgáltatások hiányának a feltérképezése az egyik feladat: pontosan kiderül majd, hogy az egyes településeken milyen nehézségekkel küzdenek, milyen szükségleteik vannak és hogy milyen területi különbségeket kell felszámolni például az oktatás vagy az egészségügy terén. – Fel kell vennünk a kapcsolatot a társadalmi szereplőkkel: önkormányzatokkal, civil szervezetekkel – mindenkivel, aki szívügyének tekinti a nyugdíjasok, a nők, a fogyatékkal élők és a romák felzárkóztatását. Igazán soha nem néztünk szembe ezzel az üggyel, és a problémákat nem is lehet a projekt három éve alatt megoldani. Van három hiba, amit nem követhetünk el: nem szabad türelmetlennek lennünk, másrészt meg kell látnunk az eredményeket, harmadrészt pedig már ma mindent meg kell tennünk azért, hogy a hátránnyal küzdők élete jobb legyen. Ez egy közös misszió, amihez a jó programok és a melléjük rendelt források mellett elhivatott emberekre is szükség van – olyanokra, akik hisznek abban, hogy a hátrányok ledolgozhatók.

Nem vagyunk sereghajtók

– Sokan úgy vélik, hogy a legjobb szociálpolitika az eredményes foglalkoztatáspolitika, ezen a területen pedig az eredmények magukért beszélnek – mondta Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott. – Megyénkben 2011-től csökken az álláskeresők száma, több ezer embert vontunk be képzésekbe és támogatott foglalkoztatásba, felére csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatási ráta pedig 57,9 százalék – mindez azt jelenti, hogy már nem mi vagyunk sereghajtók. Nagyon fontos eredmény, hogy aki ma haladni szeretne, kap erre esélyt – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában