Helyi közélet

2018.03.13. 16:40

A hősök emlékét ápolják Gégényben

Gégény - A gégényi székhelyű Honvédsuli Egyesület példát mutat a fiataloknak.

Gégény - A gégényi székhelyű Honvédsuli Egyesület példát mutat a fiataloknak.

Kvízkérdés lehetne: mi a közös a magyar bajnoki címvédő futballcsapat előző szezonbeli menetelése és a gégényi székhelyű katonás tradíciókat ápoló egyesület között? Nos, mindkettő Honvédsuli. A kispesti alakulat egyik erőssége a petneházi Gazdag Dániel; a megyei hagyományőrző szervezet egyrészt programokban gazdag, máskülönben pedig az országban is egyedülálló.

Fegyelem, bajtársiasság

– Az elején mindenképpen megjegyzendő, hogy a Honvédsuli Egyesület a politikai pártoktól teljesen függetlenül működő nonprofit szervezet – nyomatékosította Kovács Zsuzsanna egyesületi elnök, hozzátéve, hogy Magyarország első és egyedülálló, szabadidős kadétprogramját alkották meg. – Az a célunk, hogy a gyerekek már általános iskolás korukban megértsék, hogy a honvédelem nemzeti létünk egyik alapjának tekintendő. A hazafias érzelmű honvédelmi nevelésen belül kiemelt figyelmet fordítunk a témakörhöz köthető sportágak népszerűsítésére, a katonai hagyományőrzésre, valamint a hadisírok gondozására. A programban önkéntesen résztvevő gyerekek megtapasztalhatják életkoruknak megfelelően a katonai rendtartás alapvető szabályait, vagyis a tisztelet, az alakiság, az egyenruha, a fegyelem és a bajtársiasság jelentőségét. Megismerkedhetnek a Magyar Honvédség múltjával, jelenével. Betekintést nyerhetnek a különböző fegyvernemek és technikai eszközök világába. Folyamatosan fejleszthetik a lövészkészségüket, elsajátíthatják a rádiókommunikáció és az önvédelem technikáit. Megtanulhatják a terepen való tájékozódást, valamint a túlélési praktikákat. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a velünk töltött időt aktív, élményszerű elfoglaltsággal a szabad levegőn töltsék el.

Átlőtt sisak a völgyben

Számtalan helyen felbukkantak az elmúlt időszakban: például Baktalórántházán tartottak gyakorlati oktatást, Leveleken önvédelmi bemutatót rendeztek, részt vettek a doni hősökért rendezett emlékmenetben és az évfordulóhoz köthető koszorúzásokon is aktív szerepet töltöttek be.

– Pontosan a Don-kanyari offenzíva 75. évfordulójának első napjára időzítettük a programunkat. A megyei közgyűlés, a Trianon Társaság és a Rákóczi Szövetség szervezésében koszorúzással emlékeztünk a magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred útba indítására. Jártunk a Karancs völgyében is. A kereszt, az átlőtt sisak, a zászló, a kürt, a citera, a hagyományőrző fiúk és lányok, akik megelevenítették a múlt honvédőit, önkéntes ápolónőit – kísértetiesen valóságos látványt varázsoltak elénk. A magyar királyi losonczi 23. honvéd gyalogezred, a magyar királyi egri 14. honvéd gyalogezred és a 12-esek hagyományőrzői együtt rótták a tisztelettől és az érzelmektől nehéz lépteiket úgy, ahogy azt a múltban, a messzi földön a honvédek tették. A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, továbbá a Honvédsuli Egyesület közös szervezői munkájával példát mutatunk a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában