Helyi közélet

2018.03.03. 18:10

A nagymacskák nagy szombatja

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatparkba ingyen léphettek be mindazok, akik nagymacskának kifestve jelentek meg.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatparkba ingyen léphettek be mindazok, akik nagymacskának kifestve jelentek meg.

Forrás: tenyek.hu


Ropogott a hó a látványetetésre éhes látogatósereg talpa alatt szombaton, a Vadvilág Világnapján. Mivel ennek apropóján a nagymacskának kifestett érdeklődők ingyen léphettek be a Nyíregyházi Állatpark bejáratán, a nagymacskák ezúttal festői környezetben lakmározhattak.

„Kitettétek a husikát?” – kért megerősítést az etetőktől Révészné Petró Zsuzsanna, aki végig kalauzolta a kíváncsi társaságot a szibériai tigrisektől a fehér oroszlánokon át a perzsa párducokig. Mindegyik ketrecnél akkurátusan elmondta, hogy melyiknek mi a sajátossága, mi különbözteti meg a többitől, és miközben az emberek tátott szájjal hallgatták, az állatok nyers erővel vetették magukat a friss húsra.

– A Vadvilág Világnapja kitűnő lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet az ikonikus ragadozókat veszélyeztető tényezőkre, illetve arra: mit teszünk a védelmükért az élőhelyen kívüli fajmegőrzésük során – fejtegette az állatpark osztályvezetője. Hozzátette: – A Nyíregyházi Állatpark nagy örömmel csatlakozott a világnapi rendezvényekhez, hiszen nálunk található az ország legnagyobb nagymacska kollekciója. Az egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük a hozzánk látogatók szemléletformálását.

– Máskor is szoktunk ide járni, de most direkt a nagymacskák miatt jöttünk ki. A mínuszok sem zavartak bennünket, a látvány felmelegített bennünket – mondta Tomkó Anita, akinek kislánya, Szonja elárulta, hogy kedvenc állata az oroszlán és a ló.

A Nyíregyházi Állatpark tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, és az európai fajmegőrzési program keretében több kritikusan veszélyeztettet és veszélyeztetett fajt, alfajt tenyészt sikeresen a nagymacskák közül is.

– Jelenleg szumátrai, maláj, szibériai és fehér bengáli tigriseket, afrikai és fehér krugeri oroszlánokat, afrikai leopárdokat, perzsa párducokat, jaguárokat, hópárducokat és gepárdokat tartunk, és több nagymacska sikeresen szaporodik itt, a 35 hektáros tölgyerdőben.

Több kifutónál is látványetetésekkel várták a vendégeket, az etetések alatt a zoopedagógus mesélt a ritka állatokról. Amíg a nagymacskák ettek, a látogatók itták Révészné Petró Zsuzsa szavait.

Az ENSZ Közgyűlése 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon fogadták el.

A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában