Helyi közélet

2018.03.16. 11:37

A napilap legfőbb erénye az értékőrzés

Nyíregyháza - A hitelesség az újságírás legfontosabb fokmérője.

Nyíregyháza - A hitelesség az újságírás legfontosabb fokmérője.

Lapunk újságíróinak és fotóriportereinek munkáiból nyílt kiállítás a magyar sajtó napja alkalmából.

Rendhagyó módon ünnepelte szerkesztőségünk a magyar sajtó napját: kiállítással léptünk a nyilvánosság elé. A Korzó bevásárlóközpont 2. emeleti függőfolyosóján szerda délután nyílt meg a tárlat, amelynek hatalmas paravánjain fotóriportereink képei láthatók, újságíróink nézőpontjai olvashatók. Az ünnepélyes megnyitón a Kelet-Magyarország főszerkesztője, Nyéki Zsolt úgy fogalmazott: a magyar sajtó napja 1990-es alapítása óta méltó helyet foglal el az ünnepek sorában, hiszen az 1848-as szabadságharc nagyszerű vívmányaiban, és olyan történelmi sajtótermékekben gyökerezik, mint a Nemzeti dal és a 12 pont.

– A Kelet-Magyarország több mint hetven éve hű krónikása a megye életének, és továbbra is erre szerepre törekszik. E küldetéshez és vállaláshoz sok jó partnert tudhatunk magunk mellett, az itt élő egyszerű emberektől a hivatalokon át a megye közéletét irányító, vezető személyekig. Egy több mint hét évtizedes múlttal büszkélkedő megyei napilap aktuális fejezetét írni hatalmas megtiszteltetés, egyben hatalmas felelősség a benne dolgozók számára. Olvasóinkkal együtt osztozunk sikerben és kudarcban, örömben és bánatban. Igyekszünk az előbbiekre több figyelmet szentelni, mert a szépre és a jóra vagyunk kiéhezve. Ezt tükrözi ez a kiállítás is.

Március 15-én nem csak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünnepeljük, de a szabad sajtót is, amely nemzetünk egyik legfontosabb vívmánya – mondta a kiállítás megnyitóján Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, aki a 170 évvel ezelőtti eseményekről is beszélt.

– Kossuth Lajos azért kezdte el írni az Országgyűlési tudósításokat, hogy a legfontosabb döntések eljussanak az emberekhez, ez a törekvés pedig 1848-ban csúcsosodott ki. A digitális forradalom korában élünk, amikor a közösségi média révén bárki tartalomszolgáltatóvá válhat, de a hitelesség pecsétjével leginkább a szerkesztőségek rendelkeznek. Évekkel ezelőtt sokan a nyomtatott sajtó halálát vizionálták, de szerencsére a lapok nagy része állja a sarat – így a Kelet-Magyarország is. A megyei napilap egyik legnagyobb erénye a közösségek bemutatása, életük nyomon követése, az értékek őrzése. Az újságírónak sokoldalúnak, felkészültnek és tájékozottnak kell lennie, de a leglényegesebb a hitelesség – ez a lapok legfontosabb fokmérője – tette hozzá a kormánymegbízott.

A legtöbb, amit az élet adhat

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki Márai Sándort idézte: „Egyetlen elégtétel, igen, egyetlen kielégülés az életben: elvégezni azt a csendes, mellékes, de szakszerűen megmívelt munkát, amelyre hajlamaid és képességeid kijelöltek, nem menekülni e munka elől a hiú „szerep”-be, beérni azzal a megnyugvással, hogy munkád a lehetőségig pontos volt, s talán használt is az embereknek. Ez a legtöbb, amit az élet adhat”. Ezt a csendes, megmívelt munkát végzik az újságírók is – mondta Baracsi Endre és hozzátette: azért örül, hogy ennek a kiállításnak a bevásárlóközpont ad otthont, mert itt olyanok is láthatják a képeket és olvashatják a jegyzeteket, akik máskor nem veszik a kezükbe az újságot, de ezzel talán kedvet kapnak hozzá.

Az ünnepség részeként Nyéki Zsolt főszerkesztő átadta az év újságírójának járó Sipkay-díjat, amit ezúttal Csáki Alexandra érdemelt ki.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában