Helyi közélet

2018.03.01. 10:28

A tiltás nem megoldás

Nyíregyháza - Egy egész nemzedék pazarolja el „drága” idejét a virtuális térben.

Nyíregyháza - Egy egész nemzedék pazarolja el „drága” idejét a virtuális térben.

Pszicho-mediátor címmel új sorozatot indított lapunk. Pszichológiai témákban kérdéseikre válaszol Lévai Ágnes Melinda terapeuta. Sokakat érintő problémát ecsetel az alábbi levelében egy aggódó szülő:

„Számítógépfüggő a gyerek? Kisfiam 11 éves, az utóbbi időben egyre több időt tölt a számítógép előtt. Az internetet felügyeletem mellett használhatja, de az utóbbi időben feltűnően sokat játszik a virtuális térben. Kezdetben a délutáni tanulás után egy óra kikapcsolódást jelentett számára a játék, mostanában már a házi feladatot is összecsapja, és irány a laptop! Megpróbáltam eltiltani a számítógéptől, de akkor visszabeszél, dühös és szorongó. Gyermekem szenvedélyévé váltak az online játékok, vagy csak ugyanannyira, mint kortársainak? Kétségbeestem és nem tudom, hogy hol húzódik meg a határ a rögzült, rossz szokás, a játékszenvedély és a függés között?”

Hol van a határ

Néhány éve fontos kérdéssé vált, amit az olvasó dilemmaként fogalmazott meg levelében, miszerint: mikor beszélhetünk számítógép- függőségről, mikortól válhat a helyzet komolyan aggasztóvá? Lévai Ágnes Melinda válasza egyértelmű: az egyedül játszott és a sokszereplős online játékokat minden korosztály használja szabadidejében, többségükben kikapcsolódásra. Egy 11 éves gyermek általában naponta egy felnőtt teljes munkaidejét, nyolc órát tölt az iskolában. A hazaérkezés után – miként a szülő írja – akad még tanulnivalója, amit a számítógépes játék öröméért összecsap. A szülő nem tér ki levelében arra, hogy milyen játékokkal játszik a kisfia, mi egyebet tesz még a virtuális térben, s hogy miként felügyeli az internetezését. Felmerül, hogy minden tiltott, a szülő által nem támogatott helyzetben ugyanolyan dühvel és visszabeszéléssel reagál-e a gyermek? Ez fontos kérdés. Beszélgessen gyermekével arról, miért okoz számára örömet a laptopozás, ismerje meg a hozzá fűződő motivációját!

Az említett életkorban nagy a mozgásigényük a gyerekeknek, minden inaktív tevékenység egy idő után feszültséget, nyugtalanságot válthat ki. Éppen elegendő órát kell fegyelmezetten végigülniük az iskolában, a szabad mozgás fontossága megkérdőjelezhetetlen, és oldja a stresszt.

Közös megegyezés

A tiltás ritkán célravezető. Ha korlátozni szükséges a számítógéppel, a telefonnal töltött időt, akkor mindig érdemes felkínálni helyette valami más tevékenységet. Egy kisiskolás igényli szülei közelségét, ezért szervezhetünk közös programokat, meghívhatjuk a barátait, hogy együtt az offline térben is jól érezhessék magukat. Találjanak olyan tevékenységet, amely a fiatal számára örömforrás lehet, amely által sikeresnek érezheti magát, és érezheti a szülői szeretetet. Gondoljon arra: a játék lehet pótcselekvés, valamilyen hiánynak a kompenzálása. Beszélgessenek a játékokról, legyen érdeklődő a szülő! Ha a megismert játékok félelemkeltőek, vagy agressziót közvetítenek, akkor ismertessük meg más típusú, logikai, stratégiai feladatokkal.

Az olvasó levele alapján számos kérdés megválaszolatlan, és a leírtak alapján semmiképpen nem gondolok számítógép-függőségre. Érdemes újragondolni nevelési helyzeteket, szembenézni az eddigi elvárások realitásával, a korábban alkalmazott jutalmazási és büntetési eszközökkel. A gyermek, és a szülő együtt döntsék el mennyi időt „egészséges” eltölteni a virtuális térben. A fent leírt gyakorlati tanácsok arra jók, hogy elkerüljék a valódi függőség kialakulását, közösen kell tenni a változásért. – tanácsolja a szakember

KM


Lélektani kérdések

Miben segíthetek? Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus kéthetente olyan témákban válaszol kérdéseikre, mint például: Miért a függőség irányítja döntéseinket? Mi a gyökere a kapcsolati konfliktusoknak? Túl engedékeny vagyok gyermekemmel szemben? Az informatív lélektani írások mellett a szakember, megőrizve olvasóink anonimitását konkrét kérdéseikre is válaszol. Leveleiket várja az [email protected] emailcímre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában