Helyi közélet

2018.03.26. 18:54

Amikor a természetes is árt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem árt az óvatosság, a természet patikájából is kellő körültekintéssel válasszunk!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem árt az óvatosság, a természet patikájából is kellő körültekintéssel válasszunk!

Igen sokan kedvelik a különböző gyógynövényeket és használják is, de annál kevesebben tudják, hogy bizonyos gyógynövények felerősíthetik vagy tompíthatják más gyógyszerek hatását.

– Többféle gyógyszert sem lehet együtt alkalmazni anélkül, hogy az orvost ne tájékoztatná a beteg arról, mit szed rendszeresen – mondta el lapunknak Nagy Zsombor gyógyszerész, hozzátette: nem csak a gyógyszerkölcsönhatásokra kell odafigyelni, hanem a gyógyhatású és gyógynövénytartalmú készítmények, gyógyteák és bizonyos betegségekre szedett gyógyszerek együttes alkalmazására is.

– A legnagyobb fegyelem a véralvadásgátló terápiában résztvevők számára előírt, hiszen ott igen pontosan meghatározott az a hatóanyag-tartalom, amit be kell szedniük naponta, baj lehet a megengedettől eltérni – szólított fel a szakember, aki szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az úgynevezett kumarin származékú tabletták mellett milyen készítmények vehetők be, ugyanis csökkenhet vagy fokozódhat a szer hatása.

Csak mértékkel

A véralvadásgátlók hatásfokát egyes gyógynövények megváltoztatják, úgymint: a fokhagyma, páfrányfenyő, gyömbér, orbáncfű, ezek túlzott szedése vérzéses szövődményekkel járhat.

– Az orbáncfű, citromfű, komló teák nyugtató hatásúak, ám ezeket nem ajánlatos a pszichiátriai betegségekre felírt orvosságokkal együtt használni – mondta a gyógyszerész.

Naponta szedett pirulák

– Divatosak az immunerősítő cseppek, vérnyomáscsökkentők mellett semmiképp se szedjék, ugyanis módosíthatja, csökkentheti vagy emelheti a vérnyomást.

– Influenzás időszakban és megfázás esetén, köhögés csillapítására sokan kérnek természetes tartalmú szirupokat; a légúti allergiások, asztmások ne kérjék pl. a lándzsás útifüvet.

A cickafark, orbáncfű nőgyógyászati betegségekre kiváló, de egyik főzetet sem szabad néhány héttől tovább inni. A gyógyszerek jelentős hányada gyógynövényből készül – tette hozzá a patikus – ezért könnyen duplázódhat a dózis.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában