Helyi közélet

2018.03.02. 13:05

Az élvonalban az ifjú táncosok

Budapest, Nyíregyháza - Dobogós helyek a februári nemzetközi balettversenyeken.

Budapest, Nyíregyháza - Dobogós helyek a februári nemzetközi balettversenyeken.

Bécsben és Berlinben is az élvonalban végeztek a Magyar Táncművészeti Egyetem – melynek egyik telephelye a Nyíregyházi Egyetem – növendékei rangos nemzetközi balett- és táncversenyeken. A február 6–10. között megrendezett bécsi II. European Ballet Grand Prix-n a nemzetközi zsűri háromszáz produkcióból válogatta ki a legjobbakat, és az MTE mind a hét induló hallgatója bejutott a döntőbe.

Horváth Péter megnyerte a kategóriáját (mestere Szakály György), Nagy Gvendolin a 2. díjat hozta el (mestere Dorkó Edina). Ellenrieder Rubina megosztott 3. díjat kapott klasszikusbalett-variációjával (mestere Volf Katalin), Szelényi Dóra pedig a zsűri különdíját érdemelte ki (mestere Volf Katalin). Az European Ballet Grand Prix-t tavaly februárban rendezték meg először az osztrák fővárosban. A számos kategóriában tartott vetélkedés eredményei már akkor egyértelművé tették, hogy a budapesti táncművészképzés komoly kihívója a nemzetközi mezőnynek, az idei dobogós helyek pedig ezt igazolták is.

Berlini sikerek

A XV. Nemzetközi Táncfesztiválon Berlinben is remek eredmények születtek: klasszikus balett kategóriában 3. lett Topolánszky Vince, akinek felkészítő mestere Macher Szilárd, a Táncművészképző Intézet igazgatója volt. A megmérettetésen minden évben több száz fiatal táncos képviselteti magát, akik négy korosztály hat kategóriájában mérik össze tudásukat. A Táncművészeti Egyetem hallgatói évek óta az élvonalban szerepelnek. Tavaly a legkisebbek taroltak, egy évvel korábban pedig a néptáncosoké volt a főszerep: a néptánc-tradicionális karaktertánc kategóriában az élen végzett Kele Kristóf, Östör Ákos, Opiczer Márton, Sáfrán Balázs és Szabó Zsombor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában