Helyi közélet

2018.03.24. 11:59

Búcsút intettek a gáznak

Tiszaeszlár - A rezsiszámlán megtakarított forintokból közintézményeket építenek s újítanak fel Tiszaeszláron.

Tiszaeszlár - A rezsiszámlán megtakarított forintokból közintézményeket építenek s újítanak fel Tiszaeszláron.

Csodájára járnak a településvezetők a tiszaeszlári önkormányzat biomasszával működtetett, alternatív és nem utolsó sorban rendkívül pénztárcabarát fűtési technológiájának. A település első embere 10 éve ismerte fel, milyen lehetőség rejlik a megújuló energiákban, s hogyan lehetne ezeket – a takarékosság, a hatékonyság és a környezettudatosság jegyében – a szűkös költségvetésből gazdálkodó helyhatóság közintézményeinek szolgálatába állítani.

Évente mintegy 20–40 millió forint rezsiköltséget spórolunk meg azzal, hogy gáz helyett biomasszával fűtünk." Nagy Tibor

– Minket már hidegen hagy a gázár ingadozása, ahogy az örökösen emlegetett fűtőérték-problémakör is. Modern kazánok és korszerű távvezetékek segítségével, innen, az udvari kazánházból fűtjük immár a polgármesteri hivatal, az iskola, az óvoda, a művelődési ház, a varroda, a szolgáltatóház és a rendelők épületeit is – mutatott körbe büszkén Nagy Tibor. – A fűtőanyag nem más, mint mezőgazdasági melléktermék – amiből bőven akad mifelénk – összebálázva és kazalba rakva. Pályázati források híján mindent önerőből valósítottunk meg. Mintegy 10 éve kezdtünk el ilyen módon fűteni, fokozatosan leválva a gázszolgáltatásról. Aki csak látta, elismerően nyilatkozott a rendszer működéséről és eredményeiről.

(Sz)épül a bentlakásos otthon

– Évente mintegy 20-40 millió forint rezsiköltséget spórolunk meg ezzel. Valójában persze ez az összeg amúgy sem állna rendelkezésre az önkormányzati büdzsében, szűkre szabott anyagi erőforrásainkból viszont képesek vagyunk építkezni, fejlődni – mesélte a polgármester, majd hosszasan sorolta az elmúlt évek kisebb-nagyobb beruházásait. Az idén egy bentlakásos idősek otthonát szeretnénk létrehozni. Már megvásároltuk az épületet, ami körültekintő átalakítás, bővítés és felújítás után hamarosan új funkcióban tündökölhet. Talán mondanom sem kell: itt is biomassza biztosítja majd az „otthon melegét”… – tette hozzá Nagy Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában