Helyi közélet

2018.03.09. 19:00

Csattogtatják a bokákat

Nagyecsed - Nemzetközivé nőtte ki magát a nagyecsedi verseny.

Nagyecsed - Nemzetközivé nőtte ki magát a nagyecsedi verseny.

Gondolták volna, hogy a verbunkos zene és tánc gyökerei Szatmárba nyúlnak vissza? Ugyanis a szatmári békét követően a főnemesi udvarok ismét a kultúra terebélyesedő lombkoronáivá váltak, és olyan virágzó zenei élet alakult ki, ami a nyugat-európai nívóra hajazott. A magyar művészeket az egyházon kívül a nemesek is bőkezűen támogatták. Mivel a verbunkos a magyar népzenéből származik, sok tekintetben hasonlít a csárdáshoz: egyaránt jellemző rájuk a hegedűn felcsendülő dallamok, a páros ütem, a lassú kezdet, amit gyors második rész követ. E kettő ünnepe lesz szombaton és vasárnap a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési Ház és Könyvtár színpadán.

Sokan fogtak össze

– Nemzetközivé nőtte ki magát a nagyecsedi verbunk és csárdás verseny – jelentette ki Andóné Kujbus Nóra verseny­igazgató. – Immár ötödször rendezzük meg a vetélkedést, amit eddig szólótáncosoknak írtunk ki, az idén viszont már páros szólótáncosok is jelentkezhettek a helyi csárdás­anyaggal. Sokan fogtak össze a nívós programért: a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola, a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, Nagyecsed önkormányzata, a Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola, a Muharay Szövetség és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület. A versennyel tisztelgünk a nagyecsedi táncos tradíciók és a mestereik előtt. A munkásságuk sikerességét bizonyítja, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató elmúlt három évében sok olyan tehetséget ismerhettünk meg, akik igen hitelesen mutatták be a nagyecsedi verbunkot és csárdást. Hat korcsoportban nyolcvan férfi szólótáncos és negyvenhat páros szólista próbál szerencsét a rangos szakmai zsűri előtt. Garantáltan jól jár, aki a hétvégén arra jár!

- KM–LTL -


Emléktáblát koszorúznak

Szombaton az emléktábla koszorúzása után 10 órakor kezdődik a verbunk verseny, ahol a táncosokat a Bürkös Zenekar kíséri. Vasárnap a csárdás programot lehet megtekinteni. A megmérettetésen a táncosoknak kétszer két percben kell bemutatniuk a tánctudásukat: először szólóban vagy páros szólóban, majd kiscsoportokban lépnek színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában